Saturday, July 4, 2015

Scena de familie mixta. Haolio.

Fetita era obisnuitul dracusor fara pic de stare, cu ochi luciosi si foarte vii, care obisnuiesc sa fie copiii de tigan. O tinea pe maica-sa de mana stanga. Maica-sa era o tiganca tuciurie, scunda, uratica si cu alt 'pui', subunitar, in burta acoperita cu lycra neagra. Isi tara sleita si zambitoare picioarele in niste tenisi roz cu dungi mov. Si eu ma uitam si ma gandeam stupid si superficial ca intr-o buna zi o sa pot pricepe ce e in mintea cuiva care poarta de bunavoie culori in genul galbenului, rozului, movului, vernilului.

Cu dreapta, fetita tinea mana lui taica-su. Un tip obosit, pe la vreo 35 de ani greu dusi. Blugi grosi, adidasi gri cu dungi fistic, un tricou prea larg, din bumbac, taiat rotund la gat. 'Ruman', cum i s-o fi spus in familia ei.

In 'puiul' cu doua codite negre-negre se imbinau de minune, lipsit de gratie insa atat de evocator ca imi dadeau lacrimile, culorile mamei cu trasaturile tatalui. Buzele lui subtiri, nasul cam mare si ascutit, sprancenele imbinate si ochii apropiati. Negri-negri si vioi, cu gene lungi si dese, ca ai mamei.

S-au asezat toti trei pe scaune, chiar in diagonala de mine. Fetita ii tinea de mana pe amandoi, bataia din picioare si radea larg si sunetul rasului ei era acoperit de huruitul garniturii de metrou. Intorcea capul cand la unul, cand la altul. Amandoi ii zambeau si li se schimbau trasaturile obosite, ii zambeau si parca li se luau cinci ani de pe chipuri.

Cum s-or fi gasit? Cum s-or fi hotarat sa se imperecheze? Cum si-or fi anuntat familiile? Caruia dintre ei i s-o fi batut mai abitir obazul? Cine o fi auzit mai des 'ce-o sa zica lumea?' Care dintre ei o fi fost nevoit sa intrerupa legaturile cu familia? Sa se mute in alt cartier, unde 'lumea' nu-i mai stie. Care bunica are un dracusor de nepoata in minus? Uratica, neagra, cu ochi vii si luciosi, nelinistiti si cautatori.

Ca in viata reala nu e ca in scenariile a la Kusturica, cu familia de 'rumani' stingherita, negasindu-si locul in batatura galagioasa, prafuita si plina de randuri de puradei, valuri de fuste, burdihane goale si caini ligavi si pisici desirate, toate impleticindu-li-se printre picioare, cu vaicarelile lui Adi Minune pe fundal.

Nu.

Haolio, viata reala e greu, sa mor io.


No comments: