Tuesday, July 21, 2015

Laetoli. Primii 'in trei'.

In anii '70 ai secolului trecut (^_^), o doamna arheolog serioasa si prea putin feminina, cu ochelari cu rama groasa si par des, frumos si cu tendinta de buclare a descoperit pe teritoriul Tanzaniei niste urme fosilizate de pre-hominizi. A putut demonstra atunci ca acesti ante-omuleti se ridicasera deja din patru labe si mergeau biped.

Probabil ceva ii facuse tare curiosi din ce vedeau pe sus. Si atata i-a ros curiozitatea ca s-au facut sa se ridice.

Urmele ne lasa sa ne imaginam trei fiinte: doua mai mari si una mai mica. Ba chiar se pare ca exista si dimorfismul sexual deja, caci dintre cele doua fiinte mai mari una era si mai mare, mai puternica si cu pas mai hotarat iar cealalta usor mai micuta si cu pas mai fin.
-sursa foto-


Doamna arheolog serioasa si prea putin feminina, cu ochelari cu rama groasa si par des, frumos, cu tendinta de buclare s-a sfatuit si cu alti arheologi, domni si doamne. Nu au ajuns la o concluzie insa au constat ca au o gramada de 'facts'.

Vezi tu, e musai in meseria lor sa nu zboare prea tare cu imaginatia, sa nu brodeze, sa nu puna din burta, sa nu viseze tablouri romantice, cu imaginare captions de genul 'awwwwww...' Stick to the facts.

Treaba e ca pe mine nu ma impiedica nimeni ;) Ma uit la urmele astea trei care inainteaza impreuna pe o distanta lunga. Si imi imaginez.

Pe platoul Laetoli prima familie a iesit la o plimbare. Sa exploreze pitica imprejurimile. Sa mai ia si ei aer. Tatal mergea in fata, sa se asigure si sa deschida drumul. Sotia lui mergea pe urmele lui, cuminte. Si pe alocuri isi cara copilul pe-un sold (spun domnii that stick to the facts ca urmele sunt usor adancite intr-o parte), pe alocuri il lasa sa zburde si sa descopere.

Sa nu facem tabloul mai roz cu norisori decat este cazul. Erau toti trei foarte urati si parosi, mormaiau tare si agresiv si nu aveau prea multe sa-si spuna. Insa erau trei impreuna si mergeau in aceeasi directie. Un inceput bun de la care sa se rafineze, in milioane de ani, familiile.

No comments: