Sunday, November 2, 2014

Vorbe potrivite din 'Intre prieteni', Amos Oz

Nu mai stiu de ce mi-a placut, mai intai si mai intai, atat de tare Amos Oz, inca de la primele pagini. Pentru scriitura simpla, fara incalceli de epitete, adjective si comparatii menite a pune reflectorul pe istetul scriitor; pentru directetea cu care lasa sa se vada ca ce scrie el e de fapt co-opera cu tine, cel care citeste. Sau pentru ca toate personajele lui copii seamana cu felul in care am fost eu copil. Sa nu uit sa pun pe lista faptul ca am primit in dar prima carte de Amos Oz de la un domn cu care am relationat ataaaaat de prost desi il gaseam admirabil, incat sigur a fost vorba de karma. Iata, atat de benefic solutionata, in ceea ce il priveste. Darul unui autor nou.

-sursa foto-
Inainte sa povestesc mai pe indelete despre fatetele sufletului uman redate in acest volum prea scurt, o sa fac obisnuita selectie de vorbe miscatoare, induiosatoare, potrivite si memorabile.

Cruzimea din lume
Osnat tacea. Era convinsa ca in lume cruzimea e mult mai raspandita decat compasiunea, iar uneori compasiunea putea fi o forma de cruzime. Apoi i-a cantat la fluier trei sau patru melodii si a plecat, luand tava de care Martin aproape ca nu se atinsese. Medita la ideea ca de fapt cruzimea e intiparita adanc in noi toti, chiar si Martin are un fel de cruzime, cel putin o forma de cruzime, impotriva lui insusi.

Sa tacem impreuna
Toti sunt prieteni, dar numai cativa cu adevarat. Eu, de exemplu, am aici numai doi-trei prieteni buni. Din aceia cu care imi place si sa tac. Mi se pare ca nici tu nu ai mai multi.
Simti un impuls puternic de a-i spune ca ceea ce era intre ei doi, intre el si Nina, se apropia dupa parerea lui, de prietenie, dar ezita si prefera sa renunte.

Umbrele lor
Ea mergea langa el, micuta, incordata, tunsa scurt, cu jumatate de pas in urma, pentru ca pasii lui erau mari. Yoav era mult mai inalt iar umbra lui cadea peste umbra ei.

Grija sa se abtina
Se uita la linia barbiei ei delicate si la parul ei blond, tuns fara mila. Parea puternica, nu avea nevoie de protectie, era nehotarata si inflexibila. In sinea lui ii parea rau ca nu era distrusa si zdrobita. Se stapani cu greu sa nu intinda mainile sa o imbratiseze, pentru ca ea sa-si puna capul pe umarul lui. Sau pe pieptul lui. Un val de afectiune si nostalgie il coplesi, dar avu grija sa se abtina, deoarece stia ca nu era o afectiune parinteasca, si nici macar afectiune.
Ca ei
I s-a povestit ca pana la varsta de doisprezece ani, fetele si baietii faceau dus impreuna. Fiori de incantare si de neliniste simtise pe spate cand i-au povestit acest lucru. In fiecare zi o vazusera Tamir si Dror  si ceilalti baieti pe Carmela Nevo goala si cu siguranta ca nu le pasa de ce vedeau, pe cand pe el, doar gandul la curba gatului si puful fin de pe ceafa il facea sa tremure de dorinta si de rusine. Oare chiar va deveni intr-o zi ca ei? Astepta cu inflacarare acea zi, dar se si temea de ea si stia undeva adanc, sub toate lucrurile stiute, ca nu va veni niciodata.
^_^
Odata, Carmela statea de vorba cu una dintre fete, in picioare, intre bec si perete, iar el, trecand pe-acolo, ii mangaie umbra.

Rosu cu panglica de culoare deschisa
Edna intra in camera imbracata cu niste pantaloni reiati maro si un pulover albastru, care ii era mare. Parul ei negru era legat cu o panglica de culoare deschisa. Ducea o tava cu doua cesti de cafea, zaharnita si o cescuta cu lapte. Se apleca, puse totul pe masa si ramase in picioare putin mai departe de cei doi barbati, cu bratele imbratisandu-si umerii, ca si cum si aici i-ar fi fost frig, in ciuda sobei cu petrol care ardea cu o flacara albastra frumoasa. Nahum se uita la ea pe furis dar imediat intoarse privirea si rosi, ca si cum ar fi vazut-o imbracata doar pe jumatate. Ea spuse:
-Sunt si fursecuri.

Un mix nu prea bun
Pleca apoi tot fara sa stie ce sa spuna, dar simti dintr-odata o greutate pe suflet pentru ca inca din tinerete ii pastra lui David Dagan un loc cald in inima lui, si chiar dupa toate cele intamplate nu simtea nicio suparare, ci doar o stanjeneala, dar mai ales dezamagire si tristete.
No comments: