Sunday, September 14, 2014

Tact, 1000 mg

Daca se putea asa ceva, o resursa si mai redusa cantitativ si calitativ decat politetea.

In saptamana care tocmai se incheie am avut parte si eu de o portie majora de lipsa de tact si am avut neplacerea sa-i vad si pe altii beneficiind de acelasi tratament.

Cat de isteti ni se pare ca suntem cand descoperim mari adevaruri si le aruncam in ochii socati ai celor despre care le descoperim! Niste geniali cu imensa patrundere psihologica, vedem prin relatiile de ani intregi ale celorlalti, vedem prin tesatura familiilor lor, prin coconul motivatiilor care ii mana in lupta.

Vedem, scoatem iataganul ca niste viteji si taiem iute, harsti-harsti. Daca se poate, in public, ca sa avem parte si de aplauze. Oh, patrunzatorule, ce-ai mancat tu cand erai mic, sa mananc si eu!

Ce nu stie istetul patrunzator este ca, in absenta unei solicitari reiterate, in absenta unei relatii de incredere (care se construieste in timp), esti mitocan daca iti dai cu parerea despre relatia de cuplu a cuiva, despre motivul pentru care o femeie nu a mai fost intr-o relatie de x ani sau despre motivul pentru care o alta nu se ingrijeste cat sa ti se para tie ca se ingrijeste. Sa nu mai vorbim de motivul pentru care un barbat prefera o serie de relatii facile uneia care ar presupune distanta milimetrica intre sufletul lui si alt suflet.

E  mult din ceilalti care nu ne este vizibil. Sunt bucati mari si intense de viata, sunt conditionari create in zeci de ani, sunt dureri, sunt suflete peticite, sunt decizii planse in baie, sub dus, siruri lungi de dimineti.  Imens nu ne este vizibil.

Si totusi, iata, ne permitem sa hotaram iute, sa disecam in public, cu iataganul in mana.

Sa fie feriti acesti patrunzatori sa dea vreodata de-o rana sufleteasca cu crusta atat de fragila incat sa se rupa sub ochii lor fericiti ca au avut dreptate...

Sa li se dea, gratuit, fara reteta, OTC, pilule cu tact 1000 mg. Sa ia cate cinci pe zi, pana se subtiaza obrazul, se inchid pe jumatate ochii, se toceste prea multa istetime, se trage fermoarul peste buze. Pana li se inmoaie pasul, caci peste suflete se calca pe varfuri daca nu se poate chiar deloc...

No comments: