Tuesday, July 22, 2014

Show cu pantofi

De sub gardul unei curti pe langa care trec de ceva ori in fiecare saptamana, se vede in permanenta capul unui catel cafeniu, cu bot ascutit si mustati lungi si negre. Sta acolo, in adancitura pe care a format-o tabietul lui de-a lungul vremii, sta si se uita la picioarele oamenilor care trec pe strada asta de cartier insa cu destul trafic.

Spatiul e ingust, nu-i permite miscari, iar daca ar avansa putin, presupun ca ar ramane blocat. Sta nemiscat, doar pupilele i se deplaseaza, urmarind perechile de picioare. Ma intreb ce-i trece prin minte. Bine, stiu, cateii nu gandesc ganduri. Presupunand ca ar gandi, care ar fi gandurile astea?

Pentru ca eu, ca om, am destule elemente la indemana pentru oleaca de profiling daca as vedea din oameni doar de la genunchi in jos.

E un tip care tine destul de mult la imaginea lui, e singurul care poarta camasa si pantaloni de stofa. Usor batos, ingrijit, probabil aspira sa fie elegant. Isi tarsaie picioarele si stiu cand a ajuns prin preajma. Oare ii e greu sau vrea sa se semnalizeze celorlalti? Mi-am amintit de Gabi, care mi-a spus odata, dupa ce m-a salutat si mi-a spus pe nume fara sa-si ridice privirea din ziarul de dimineata ca ne recunoaste pe fiecare dupa mers.

E o fata destul de mica, nu cred sa aiba mai mult de douazeci de ani. Are pe putin 30 de perechi de sandale, toate aurii, impopotonate, sclipicioase. Pedichiura ii e mereu impecabila, zici ca nici nu-i om normal, zici ca-i cyborg. Unghiile un curcubeu. Oare ea ce vrea sa arate? Cati copii saraci s-ar putea duce la dentist cu banii de pe sandalele ei...

E o doamna cu picioare batrane si sandale cu platforma. Poarta pedichiura cu unghii mai lungi. Oare nu are niciodata nevoie sa poarte pantofi sau incaltaminte inchisa? Oare asta e pedichiura ei de vara? Oare si mama ei isi facea unghiile la fel?

Si mai e o fata care poarta numai tenisi colorati cu fuste lungi. Cred ca e fie saraca fie ascetica, cele doua elemente identificatoare vin intr-un numar limitat de combinatii. O recunosc si pe ea dupa mers, se misca aerul insa nu auzi nimic, paseste pe nesimtite. Zici ca vrea sa nu o vada nimeni sau a fost nevoita sa se furiseze de atatea ori pana i-a intrat in mers.

E un domn, batran cred, poarta sandale grosolane si destul de inchise cu sosete gri-soarece. Are glezne subtiri, fara par si mersul subred. Trece zilnic, parca mai sovaitor si apasat la intoarcere. Poate cara.

Si baietii de la pizzerie, cu tenisi albi chinezesti care se imput dupa primele purtari. Se aduna in cerc pe trotuar, fumeaza si se uita dupa femeile care trec pe strada. Nepartinitori, le arunca fiecareia cate-o vorba admirativa, variabil de decenta.

3 comments:

dorin said...

Oare cine este fata cu tenisi colorati si rochii lungi? ;)

Dănu said...

O fata draguta pe care o vad zilnic, cam la aceeasi ora, pe Sebastian. Ea se duce spre tramvai, eu vin dinspre. Nu sunt eu, Dorin :D

Dorin said...

Din prezentarea stilului vestimentar am crezut ca respectivul catel te-a descris pe tine :D