Sunday, May 4, 2014

Cea mai mica

-sursa foto-
Chaim Weizmann a fost primul presedinte al Israelului si, aparent, un domn intelept.

Metoda preferata de actiune a britanicilor in Palestina era aceea de a alcatui un comitet care sa conduca o comisie ce va desemna un grup de experti care va elabora, intr-un final, un raport. Nu erau neaparat cei mai usori parteneri de discutie pentru un lider zionist hotarat si pus pe treaba.

Totusi, Chaim (ca frumos mai suna numele asta!) Weizmann a declarat, la lucrarile unui astfel de comitet, cum ca raspunsul problemei intre Israel si statele arabe nu face parte din categoria facila bine - rau. Ci din categoria mult mai trista, dificila si complexa a gasirii si asumarii nedreptatii mai mici.

Si cate astfel de decizii nu sunt de luat si in viata fiecarui om mediu statistic...

Mie mi se pare nedrept ca nu se dau premii si nu se ridica statui oamenilor obisnuiti care isi duc viata cu gratie. Si ei se framanta cu astfel de decizii, chiar foarte des. Iar comitetele alcatuite din fiinte dragi in fata carora ei apar sa-si justifice alegerile dificile uneori nici nu au rabdare sa asculte pana la capat.

Viata la oameni e greu.


2 comments:

Dorin said...

Asta ca se apropie aniversarea a 66 de ani de la proclamarea Statului Israel pe 14 mai, 66 de ani in care au trebuit sa faca de fiecare data alegeri dificile. Totusi figura centrala a momentului mai 1948 ramane David Ben Gurion.

Dănu said...

Haha, am vazut ca se apropie insa a fost doar o coincidenta fericita. Fac un curs despre Orientul Mijlociu si ne-a spus profesorul povestea asta si m-a impresionat, plus ca s-a suprapus cu niste decizii grele :)

Cat despre Ben Gurion, cred ca era mai 'de actiune' decat Weizmann, asta lasa un halou puternic.