Monday, February 24, 2014

Alte trei importante

Partea buna cand ai o bucata de viata cu ceva mai mult timp este ca, si fara sa vrei neaparat, ajungi sa-ti afli toate valorile importante. Procesul este de-o simplitate aproape rusinoasa: nu trebuie sa faci nimic decat sa reflectezi cu onestitate la reactiile si simtamintele tale.

Astfel, am clarificat in ceea ce ma priveste ca, pe langa invatare si dezvoltare si lasatul de urme, pentru mine mai sunt importante temeinicia, claritatea si absenta dramei.

Cand ma hotarasc ca fac ceva, fac lucrul acela serios, cu tot ce am la indemana, cu tot ce pot si ma asigur ca am multe la indemana si multe pot. Nu cred ca mentalitatea "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc" mai e valabila. Si "asta este, noi sa fim sanatosi" si-a cam trait traiul. Nu exista scurtaturi, ID-uri, copiute, noroace, lucruri fusarite, modalitati de a pacali sistemul decat pentru cei care vor sa isi asume constructii fragile, cu gauri in fundatie. Treaba lor. Pe mine nu fac decat sa ma irite putin. Lucrez temeinic si ca asta sa nu se mai intample.

De claritate imi pasa mult pentru ca totul la om si constructia sa mentala si sufleteasca este neclar, incrucisat, incalcit. Singura arma pe care o avem impotriva neclaritatii este puterea creatoare a cuvantului exprimat. Precum am spus, asa si facem, asadar sa spunem clar. Din nou, sa ne asumam faptul ca nu mai avem spatiul de manevra in functie de cum bate vantul. Nu se poate sa castigi demnitate si rectitudine fara sa pierzi cate ceva :)

Cat despre drama, cred ca este elementul care ar creste teribil calitatea relatiilor intre oameni prin simpla lui absenta. E greu sa nu generezi inutil drama pentru ca e greu sa ai un ego sanatos, care sa se defineasca prin raportare la sine si nu prin raportare la un altul. Ca multe altele, poate ca viata fara drama pur si simplu este un gust dobandit, deci nu pentru toata lumea. La urma urmei, nu avem toti stomac pentru avocado, durian, carne cruda si chestii care ne privesc cu ochi micuti din farfurie...

Desigur, in graba vietii de zi cu zi astfel de socoteli cu tenta filozofica pot parea de un ridicol usor de imaginat. De-aia nu mai poate de drama si temeinicie omul care are atatea de facut ca nici supliment de cinci ore la ziua lucratoare nu i-ar fi de-ajuns. De-aia nu mai poate de claritate epuizatul in baltoaca lui burned-out si muddy.

Principalul avantaj al descoperirii valorilor care te mana in lupta in viata pasnica, bogata si armonioasa (chiar printr-un proces cautat, caruia i se aloca intentionat timp) vine din calitatea vietii pe care o ai a posteriori. Te tii mai drept pe drumul tau, nu mai faci bucle inutile, te insotesti doar cu cine te imbogateste si mai putin cu cine te pustieste, faci mai putine din lucrurile nepotrivite pentru tine.

No comments: