Saturday, November 2, 2013

Fragmente din 'Dincolo de limite' - Salman Rushdie

Recunosc de la inceput: Salman Rushdie este autorul meu preferat de fictiune (chiar daca locul lui se clatina periodic in ultimii trei ani). Cu volumul asta de eseuri am descoperit si un ganditor rafinat (evident), cu teribil de mult umor (chiar mai mult decat in fictiune), curajos, realist si quite grounded, eclectic si pur si simplu savuros, fie ca scrie despre rock, despre fotbal, terorism, paine, Vrajitorul din Oz sau politica internationala.

-sursa foto-
Rolul literaturii (bune)
Pentru literatura, pentru literatura buna, interesul a fost totdeauna minor. Importanta sa culturala nu deriva din succesul ei intr-un fel de razboi al popularitatii, ci din succesul ei in a ne spune despre noi ceea ce nu auzim din alta directie. (in 'Din nou in apararea romanului')
Conceptele de "polenizare culturala" (influentele) si de tacere a scriitorului, care formeaza barajul necesar adunarii esentialului.

A fi fan
Asta inteleg eu prin a fi fan: sa astepti minunea, sa induri decenii de deziluzii si totusi sa nu ai de ales cand vine vorba de loialitate. (in 'Un sport popular - insemnarile unui fan') - multi dintre noi ar trebui sa fim fanul prietenului, tatalui, sotiei...
Noul respect
La ora actuala, extremistii religiosi pretind respect pentru atitudinile lor si o fac tot mai zgomotos. Foarte putini oameni ar obiecta la ideea ca dreptul oamenilor la manifestarea libera a credintei religioase trebuie respectat - la urma urmei, Primul Amendament apara acest drept la fel de limpede cum apara si libertatea cuvantului -, doar ca acum ni se cere sa acceptam ca dezacordul cu acele credinte - adica faptul ca le consideram suspecte, invechite sau gresite sau ca, de fapt, le punem in discutie - este si el incompatibil cu ideea de respect. Atunci cand criticile sunt plasate in zona nefrecventabila, fiind considerate "lipsite de respect" si, in consecinta, insultatoare, se intampla ceva ciudat cu conceptul de respect. (...) Alte grupuri minoritare - rasiale, sexuale, sociale - au cerut si ele sa fie tratate in conformitate cu aceasta noua versiune de respect. Trebuie sa intelegem ca pentru a-l respecta pe L.F. trebuie pur si simplu sa fii de acord cu el. A-l trata fara respect inseamna, la fel de simplu, sa nu fii de acord cu el. Dar daca dezacordul trebuie considerat si o forma a lipsei de respect, atunci ne-am dat intr-adevar pe mainile Politiei Gandirii. (in 'Cresterea strutilor')

Traducerile care descopera, dez-valuie o opera si in alte limbi decat cea in care a fost scrisa.

Libertate si scantei
Societatile libere sunt societati in miscare, iar odata cu miscarea apare si frictiunea. Oamenii liberi arunca scantei, iar acele scantei sunt cea mai buna dovada a existentei libertatii. (intr-un discurs din aprilie 1992)

-sursa foto-
Despre pace si reconciliere
Numai ca, asa cum israelienii si palestinienii stiu foarte bine, pacea nu este acelasi lucru cu reconcilierea si nu are nicio legatura cu sarutarile si simpatia acordate vrajmasului cu care te-ai luptat de-a lungul cateorva generatii. Pacea e pur si simplu decizia de a inceta lupta. Reconcilierea poate veni ulterior - doar ca foarte, foarte incet - sau poate sa nu vina deloc. (in 'Irlanda de Nord')
 Autorul trebuie sa faca lumina, nu sa sporeasca intunericul
Cand personajelor create de un scriitor le lipseste capacitatea de intelegere, este de datoria autorului sa-i ofere cititorului o viziune mai profunda, de care personajele sale nu sunt capabile. Daca el nu o face, atunci opera sa nu va lumina intunericul ci va deveni o particica oarecare din intunericul pe care il descrie. (in 'J.M. Coetzee')


 Cand povestesti despre ceva care iti place foarte mult, de la atata entuziasm nu ai cum sa nu fii nitel ridicol. Stay tuned, eu o sa fiu zilele astea ;)
No comments: