Tuesday, November 5, 2013

"Dincolo de limite" / Step across this line - Salman Rushdie

Rushdie iti place sau nu iti place. E unul dintre acele lucruri: chimenul, anasonul, muzica jazz, spanacul, telina si Salman Rushdie. Mie, de exemplu, imi plac toate mai putin chimenul. Pe-ala il detest. Asa ca aceasta carte e de daruit doar cuiva despre care stii ca ii place. Poate, cu ceva ingaduinta, ar mai fi o categorie: oamenii transgresivi, care isi gasesc cu greu locul tocmai pentru ca apartin mai multora simultan...

...story of his life. Rushdie s-a nascut in India, in Bombay-ul multicultural, intr-o familie de musulmani cu numele si cu radacini in Casmirul de granita India-Pakistan, intr-o perioada de granita a Indiei. A studiat in Marea Britanie, unde a trait iar experienta de a fi 'de dincolo' de granite. In 1989, ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte printr-o fatwā, pentru jignirile grave la adresa islamului aduse, chipurile, in Versetele Satanice. Atunci i s-au pus multe limite si a fost nevoit sa traiasca sub protectie, cvasi-sechestrat. Este un om care stie ceva despre granite, limite, despre aici si dincolo, despre cum este sa fii din mai multe locuri si totusi sa nu apartii niciunuia in totalitate.

-sursa foto-

Acest volum reuneste toate scrierile sale non-fiction din perioada (more or less) de cand a fost emisa fatwā pana cand a fost oficial ridicata. Traducerea in romana e cat de cat onorabila si pe alocuri de un comic teribil ("Eram intr-un limb." - whaaaaaaa'?). Sa nu fiu prea critica: majoritatea ingenioaselor jocuri de cuvinte ale lui Rushdie sunt bine redate. Mi-a placut mult si ca traducatorul a pus o gramada de note de subsol.

Volumul are patru parti: eseuri pe diverse teme, mesaje pe care le-a trimis unor publicatii in "Anii Ciumei", cum ii numeste Rushdie, o serie de editoriale si prelegerea care a dat titlul volumului. Paginile sunt pline de umor. Sarcasm, de multe ori autoironie ("Absolventi din 1996, am citit azi in ziar ca Southampton University de pe Long Island l-a adus anul acesta pe broscoiul Kermit sa le tina discursul de absolvire. Spre ghinionul vostru, voi trebuie sa va multumiti cu mine."), jocuri de cuvinte si multe, multe understatements. Nu e o carte de citit in spatiul public, atat de des te face sa pufnesti in ras incat... pur si simplu nu e recomandabil. Paginile mai sunt pline de analize istorice si politice foarte fine si care diseca valurile acoperitoare si ajung la esente, asa cum, poate, doar un om al granitei are cum percepe. Rushdie mai scrie despre prietenii sai (literari si nu numai), despre scriitorii pe care ii admira, despre filme si carti care ii plac, despre pasiunea lui pentru paine, despre cum e sa fii fotografiat. Si scrie mult despre libertate. Libertatea de a crede, libertatea de a scrie, libertatea de a nu fi de acord si de a contesta.

Este minunata prelegerea 'Dincolo de limite', tinuta cu ocazia Conferintelor Tanner asupra valorilor umane, la Yale in 2002. E despre lumea oamenilor, plina de frontiere si limite pe care doar putini le traverseaza. Si cand le-au traversat, si-au invins propriile limite si au devenit, pe drum. Ce au devenit?

Problematic. Trecand o limita, devii mai bun si mai puternic, mai curajos. Insa devii si acea limita pe care ai trecut-o. Devii strainul, "celalalt". Ca sa treci de unele frontiere si sa intelegi unele lucruri trebuie sa te transformi, ca altfel nu primesti biletul de voie. Ca Alice din Tara Minunilor.

In iubire se incalca deseori granite (vezi Arthur si Morgan). Uneori incalcarile sunt pedepsite, de multe ori nu sunt nici macar descoperite si transgresivul duce povara unei vinovatii care ii fura, pe furis, energia vitala. Deschiderea propriilor frontiere permite intrari care imbogatesc si... multe pericole.

Pionierii care trec frontiere dau de salbaticie si aici nicio regula cunoscuta nu mai functioneaza. Pionierii, ale caror idei sunt, evident, ignorate si caracterizate drept nebunesti, sunt cei care largesc granitele cunoasterii de orice fel. Avantajele si dezavantajele "intelectului de frontiera" ;)

Lumea actuala este un amestec fabulos de frontiere fizice usor permeabile si mentale rigide si de netrecut iar asta e lumea reala si culturala a lui Salman Rushdie:
Depasirea granitelor in limbaj, in geografie si cultura, studierea frontierei permeabile dintre universul lucrurilor si al faptelor si universul imaginatiei, eliminarea granitelor intolerabile create de nenumaratele feluri de politie a gandirii existente pe planeta -  iata cateva probleme care au stat la baza proiectului literar pe care mi l-au impus circumstantele vietii mele, si mai putin mi l-am ales eu din cine stie ce motive intelectuale sau "artistice". M-am nascut in sanul unei limbi, urdu, dar mi-am trait viata si mi-am scris opera in alta. Oricine a trecut vreodata granita unei limbi va intelege imediat ca o astfel de calatorie implica un fel de remodelare sau de autotraducere.

 Gasesti aici cateva fragmente din volumul "Dincolo de limite". Enjoy!

No comments: