Friday, October 4, 2013

Fragmente din "O baza de siguranta" - John Bowlby

"Viata la oameni e greu." Asta se poate spune cu siguranta despre procesul complicat al facerii si devenirii oamenilor, fara sa intram pe taramul discutabilului, cum am face daca am spune ca viata e frumoasa.

Am un atasament special fata de teoria atasamentului, made famous by John Bowlby. Pur si simplu imi umple sufletul, fara alte analize inutile. Si domnul Bowlby mi-e deosebit de simpatic. Avea o fata simpatica, rotunjoara, de bunic par excellence, un nas elegant (am si eu slabiciunile mele) si ochi stralucitori. Pe langa faptul ca avea o minte de eclectic, se pare ca era foarte iubit si apreciat de toti cei cu care lucra: le oferea, cu certitudine, o baza de siguranta :)

Teoria atasamentului spune ca primii ani de viata sunt cruciali pentru modul in care se vor dezvolta social si emotional copiii. Ne atasam de persoana care ne ingrijeste si ne ofera sustinere in clipele rele (de exemplu, ne consoleaza cand ne e frica), de cele mai multe ori mama. Daca ea nu ne ofera o ingrijire consistenta, continua, pe care ne putem baza, incepem sa tragem concluzii despre cat de mult de putem baza pe oameni, in general. Unii dintre noi am avut sansa sa dezvoltam un atasament securizant, altii nu. Daca acum facem pe indiferentii, ne prefacem ca ceilalti nu sunt chiar atat de importanti pentru noi pe cat simtim noi ca sunt, daca, din contra, ne agatam de ei si am vrea sa ramanem acolo lipiti pentru totdeauna, daca ne e groaza cand ceilalti nu ne raspund la telefon, la mail, la solicitari, ne e groaza ca ne vor parasi... sunt ceva sanse sa ne confruntam cu un atasament anxios sau evitant.

-sursa foto-
M-a intristat des si m-a inveselit mult pe alocuri aceasta carte. Viata la oameni e greu insa si cand e bun... e bun :D

Fraze care arunca raze armonioase de soare
 Cu totii, de cand suntem in leagan si pana ajungem in mormant, ne simtim cel mai bine atunci cand viata este organizata ca o serie de incursiuni, mai lungi sau mai scurte, avand ca punct de plecare baza de siguranta oferita de figura (sau figurile) de atasament.

A taste of your own medicine
 Din moment ce exista dovezi ca tiparul de atasament pe care un copil sanatos la nastere il dezvolta cu mama lui reprezinta rezultatul modului in care mama l-a tratat, exista o mare probabilitate ca, intr-un mod similar, tiparul de atasament pe care copilul il dezvolta cu tatal lui sa nu fie altceva decat rezultatul modului in care tatal lui l-a tratat.

-sursa foto-
A job in insurance :P
A avea acces facil la un individ pe care il cunoastem,despre care stim ca este gata si dornic sa ne sara in ajutor intr-o situatie de urgenta, reprezinta in mod clar o buna polita de asigurare, indiferent de varsta pe care o avem.

 Ar putea avea vreodata
Cu toate acestea, acum se pare ca exista putine indoieli cu privire la faptul ca atunci cand bebelusii si copiii mici supusi unei ingrijiri materne lipsite de sensibilitate, imbinata probabil cu situatii de respingere categorica, iar ulterior sunt supusi separarii sau amenintarilor cu separarea, efectele sunt teribile. Astfel de experiente sporesc enorm frica unui copil de a-si pierde mama, ii sporesc solicitarile de a fi in prezenta ei si, de asemenea, furia in absenta ei, si de asemenea, pot duce la lipsa de speranta ca ar putea avea vreodata o relatie sigura si plina de iubire cu vreo persoana. - :(
Frica
Pe scurt, in termenii mei, copilului, iar mai tarziu adultului, incepe sa-i fie frica sa-si dea voie sa se ataseze de vreo persoana datorita faptului ca se teme de o noua respingere, cu toata agonia, anxietatea si furia care ar putea fi determinate de aceasta respingere. Asadar, exista un blocaj masiv fata de exprimarea sau chiar resimtirea dorintei sale naturale de a avea o relatie apropiata, de incredere, in care sa fie ingrijit, alinat si iubit (...)

No comments: