Saturday, October 26, 2013

Alte fragmente din '"O baza de siguranta" - John Bowlby

 In randurile urmatoare este partea a doua a "fisei de lectura" (remember those?) pentru "O baza de siguranta".  Aici o gasesti pe prima.


"Asta e ora de venit acasa???!!!??" - furia si anxietatea, sitting in a tree and kissing
Astfel, nu punem la indoiala faptul ca atunci cand se afla in pericol o relatie cu o persoana iubita in mod special, nu suntem doar anxiosi ci si furiosi. Ca reactii la riscul unei pierderi, anxietatea si furia merg mana in mana. Nu degeaba aceste cuvinte au aceeasi radacina etimologica.* (* - en anglais, anger si anxiety vin din latinescul angorFuria este adesea functionala. Atunci cand copilul sau partenerul de viata se comporta intr-un mod care il pune in pericol, un protest marcat de furie poate sa descurajeze acel comportament. - memento pentru a fi mai putin incrancenati cand suntem urecheati in acest mod de catre un om drag. They mean well.

Relatiile importante
Exista trei tipuri de relatii specifice, care daca sunt amenintate pot declansa furie: relatiile cu un partener sexual, relatiile cu parintii si relatiile cu copiii. Fiecare dintre aceste relatii este incarcata cu emotii puternice. Intr-adevar, la un grad ridicat, intreaga viata emotionala a unei persoane - caracteristica modului in care se simte -  este determinata de starea acestor relatii de lunga durata, care implica un atasament. Atata vreme cat ele decurg bine, individul este multumit; atunci cand sunt amenintate, el este anxios si furios; atunci cand le-a pus in pericol prin propriile sale actiuni, se simte vinovat; atunci cand se rup, se simte trist; si atunci cand relatiile sunt reluate, individul se bucura. - uite unde sa cautam radacinile anxietatilor, furiilor si vinovatiilor noastre persistente si aparent inexplicabile, atunci cand ajungem sa ne intrebam de unde or proveni.

"Hai mai repede, ca altfel plec si te las aici, singur!" - de nespus. Ever.
(...) amenintarile repetate cu abandonul sunt la fel de patogene ca si separarile reale, si poate chiar mai mult de-atat. - daca ti se pare o exagerare, mergi intr-o dupa-amiaza la un loc de joaca si vezi groaza si disperarea de pe fetele oamenilor mici atunci cand cei mari ii ameninta ca-i lasa in parc...

50% sanse
 In cadrul unui studiu (Gayford, 1975), informatiile oferite de sotiile acestor barbati au indicat faptul ca 51 din 100 de barbati violenti au fost la randul lor batuti atunci cand erau copii.

Cercul de (ne)iubire

Atunci cand abordam chestiunea referitoare la persistenta unui tipar de interactiune a unui copil de sase ani cu parintii sau cu alte figuri parentale, se ridica o intrebare importanta: la aceasta varsta, in ce masura tiparele sunt adanc inradacinate in personalitatea copilului si in ce masura reprezinta ele o reflexie a modului in care parintii inca il trateaza? - caci devenim ceea ce facem si facem ceea ce ni s-a facut...

Copiii rai
In unele familii se intampla ca unul dintre parinti sa insiste asupra faptului ca  el este un parinte admirabil, care a facut dintotdeauna pentru copil tot ceea ce a fost posibil si, in cazul in care exista frictiuni,  este posibil ca parintele sa insiste asupra faptului ca  vina ii apartine exclusiv copilului. Adesea, aceasta atitudine a parintelui acopera un comportament care, conform standardelor obisnuite, este departe  de a fi perfect. Cu toate acestea, deoarece parintele insista asupra faptului ca el a oferit permanent copilului afectiune si ca acel copil trebuie sa fi fost din nastere rau si nerecunoscator, copilului nu-i mai ramane alta optiune decat sa accepte aceasta imagine, in ciuda faptului ca  isi da seama, undeva in mintea lui, ca aceasta imagine nu este deloc corecta.

Oasele sufletului. Gipsabile.
Din fericire, psihicul oamenilor, asemenea sistemului lor osos, are o puternica tendinta de auto-vindecare. Sarcina psihoterapeutului, asemenea chirurgului ortoped, este aceea de a pune la dispozitie conditiile in care autovindecarea poate sa aiba loc cu cele mai mari sanse de reusita.

O minune de carte scrisa de o minune de om. Stay tuned, zilele astea scriu si exaltata (cum altfel?) recenzie.

No comments: