Tuesday, August 6, 2013

Secretele noastre ne izoleaza

"De indata ce spiritul omenesc a reusit sa inventeze ideea pacatului, a luat fiinta tainuirea psihica, in limbaj analitic: refulatul. A tainui, a ascunde inseamna a avea un secret.

A detine un secret actioneaza ca o otrava sufleteasca, ce il instraineaza de comunitate pe purtatorul secretului. Aceasta otrava in doza mica poate sa fie, ce-i drept, un leac de nepretuit, chiar o conditie preliminara indispensabila pentru orice diferentiere individuala, intr-atat, incat omul resimte deja in etapa primitiva necesitatea inevitabila de a nascoci secrete, pentru a se apara, prin detinerea lor, de riscul de a se dizolva in fluxul de neconstienta a simplei comunitati, ca de o periclitare mortala a sufletului.

Acestui instinct de diferentiere ii servesc, dupa cum se stie, initierile larg raspandite si stravechi, cu tainele lor cultice. Insesi sacramentele crestine erau considerate inca in biserica straveche drept misterii si, ca si botezul, erau celebrate in spatii separate si mentionate numai intr-un aluziv limbaj alegoric.

Pe cat de stimulativ este un secret impartasit cu mai multi, pe atat de distrugator actioneaza un secret care ramane numai personal. Are efectul unei culpe ce-l desparte pe nefericitul posesor de comunitatea cu alti oameni."
-sursa foto-

- C.G. Jung in articolul Problemele psihoterapiei moderne din volumul Opere Complete 16, Practica Psihoterapiei

No comments: