Thursday, August 8, 2013

Fragmente din "In cautarea fericirii", Bertrand Russell

-sursa foto-
Ca mi-a placut rau de tot "In cautarea fericirii" ar fi atat de putin spus! M-a bucurat, mi-a pus multe zambete largi pe buze, m-a pus pe ganduri, mi-a pus intrebari, m-a facut sa ma simt inconfortabil, mi-a alarmat sistemele de protectie contra ideilor prea dure, mi-a dat o idee de unde sa incep.

Bertrand Russell, la baza matematician si logician, a intocmit in acest eseu o lista fina a cauzelor nefericirii si fericirii oamenilor. A scris simplu, necomplicat, nepretentios, caci fericirea nu e sistem de ecuatii cu multiple necunoscute. Nici nefericirea, dealtfel. Sunt stari care se lasa in urma sau se cuceresc prin disciplina, orientare catre ceilalti si catre lume, simplitate si... dorinta de a fi fericit sau de a inceta sa mai fii nefericit.

O sa scriu mai pe larg intr-una din zilele fericite care vor urma ( :P ). Pana atunci, obisnuita selectie de minunate vorbe.


Pacatosule!
Dar chiar si atunci cand un om a comis o incalcare a propiului cod rational, ma indoiesc ca sentimentul pacatului e cea mai buna metoda de a ajunge la un mod de viata mai bun. Sentimentul pacatului are ceva abject, comporta o lipsa de respect de sine. Nimeni n-a dobandit vreodata ceva bun in urma pierderii respectului de sine.

De unde vine armonia
Nimic nu diminueaza in asa masura nu doar fericirea, ci si eficienta, ca o personalitate dezbinata launtric. Timpul cheltuit cu cladirea armoniei intre diferitele parti ale propriei personalitati este un timp intrebuintat cu folos. Nu sugerez ca un om ar trebui sa-si rezerve, sa zicem, cate o ora pe zi pentru autoanaliza. Dupa parere mea, aceasta nu este nicidecum cea mai buna metoda, deoarece ea sporeste concentrarea excesiva asupra propriei persoane, ceea ce constituie o parte a bolii ce se cere vindecata, pentru ca o personalitate armonioasa este orientata spre exterior.

Bine cu forta
O  alta victima des intalnita a maniei persecutiei este un anumit tip de filantrop care necontenit face bine oamenilor impotriva vointei lor si care este uimit si scandalizat ca ei nu-i exprima niciun fel de recunostinta. Motivele noastre pentru facerea de bine sunt rareori atat de pure cum ne inchipuim. Setea de putere este insidioasa; ea poarta numeroase masti si este adesea izvorul placerii pe care o simtim atunci cand le facem altora ceva ce credem ca este bine pentru ei.

Geniul neinteles
(...) exista un test, nu neaparat infailibil, aplicabil atunci cand tu te crezi un geniu iar prietenii tai banuiesc ca nu esti. Iata in ce consta acest test: creezi, cumva, pentru ca simti o nevoie irezistibila de a exprima anumite idei sau sentimente, ori esti animat doar de dorinta de a fi aplaudat?

A-i agrea
Oamenilor le place sa fie agreati, nu sa fie suportati cu resemnare rabdatoare. A agrea multi oameni in mod spontan si fara efort este, probabil, cea mai mare sursa de fericire personala.

Concediul pentru importanti!
Unul dintre simptomele colapsului nervos iminent este convingerea celui in cauza ca munca lui este grozav de importanta si ca luarea unui concediu ar echivala cu un fel de dezastru. Eu, daca as fi medic, as prescrie un concediu oricarui pacient care considera munca sa ca fiind importanta. Colapsul nervos care pare a fi cauzat de munca este produs, de fapt, in fiecare din cazurile pe care le-am cunoscut personal de cand ma stiu, de o tulburare emotionala de care pacientul incearca sa scape cu ajutorul muncii sale.

Tihna
O viata fericita trebuie sa fie in mare parte o viata tihnita, pentru ca doar intr-o atmosfera tihnita se poate trai adevarata bucurie. - there you go, noul meu cuvant preferat. Tihna. Toata tihna pregatita pentru mine sa vina la mine si eu la ea.

Ordine in cap
Omul intelept se gandeste la necazurile sale doar atunci cand gandul asta are un rost; altminteri se gandeste la alte lucruri sau, daca e noapte, la nimic. Nu vreau sa sugerez ca in momentele de grava criza, de pilda cand falimentul unei afaceri este iminent sau cand un barbat are motive sa-si suspecteze  sotia ca il insala, ar fi posibil, exceptand cateva minti deosebit de disciplinate, ca supararea sa fie data uitarii atunci cand nu se poate face nimic in privinta ei. Este insa perfect posibil sa facem uitate supararile obisnuite din viata de zi cu zi, exceptand situatile cand acestea nu sufera amanare. Este uimitor cat de mult pot fi sporite atat fericirea cat si eficienta prin cultivarea unei minti odonate, care gandeste despre orice lucru in mod adecvat si la timpul potrivit, iar nu inadecvat si neintrerupt.

Lectie cu pauni si organizatii de oameni
In ce ma priveste, cred ca ar fi multe de spus in favoarea educarii unui tanar in asa fel incat sa capete convigerea ca e un om de isprava. Nu cred ca vreun paun il invidiaza pe un altul pentru ca acesta ar avea coada mai falnica deoarece fiecare paun este convins ca are cea mai frumoasa coada din lume. Drept urmare, paunii sunt niste pasari cuminti si pasnice. Inchipuiti-va cat de nefericita ar fi viata unui paun daca i s-ar fi inculcat ideea ca e un pacat sa ai o parere buna despre tine insuti. Ori de cate ori ar vedea un alt paun desfacandu-si coada si-ar spune in sinea sa 'Nu trebuie nicidecum sa-mi imaginez ca am o coada mai frumoasa decat a acestuia, caci asta ar insemna infumurare; dar, Doamne, cat de mult as vrea sa fie asa! Aceasta pasare nesuferita e convinsa de propria-i splendoare! Ce-ar fi sa-i ciugulesc cateva pene? Dupa aceea, de buna seama nu as mai avea motive sa ma tem de o comparatie cu ea.'

Ori poate i-ar intinde o capcana spre a dovedi ca acela e un paun netrebnic, care s-a facut vinovat de o comportare nepauneasca si l-ar infiera in fara adunarii mai-marilor lor. Cu timpul, ar institui chiar principiul ca paunii cu cozi deosevit de frumoase sunt aproape intotdeauna niste netrebnici si ca inteleptul carmuitor al regatului paunilor ar trebui sa acorde privilegii pasarilor umile, a caror coada consta din numai cateva pene pricajite. Dupa ce ar face acceptat acest principiu ar trece mai departe la exterminarea tuturor paunilor cu cozi falnice, incat pana la urma o coada cu adevarat splendida ar deveni doar o vaga amintire din trecut.

Asa arata izbanda invidiei travestite in moralitate. Pe cand acolo unde fiecare paun se crede mai frumos decat toti ceilalti, nu-i nevoie de astfel de represalii. Fiecare paun spera sa castige premiul intai in competitie si fiecare, pentru ca tine la paunita lui, crede ca l-a si castigat.

Cea mai fatala
Dintre toate formele de precautie, precautia in dragoste este, probabil, cea mai fatala adevaratei fericiri.

No comments: