Monday, July 15, 2013

Fragmente din "Ferigi si elefanti", C.S. Lewis

-sursa foto-
Cartea aceasta m-a asteptat un an pana am ajuns sa o citesc. Cand ma indragostesc de-un autor in asa hal incat dau fuga si-i cumpar toate cartile, de obicei o buna parte dintre ele ramane necitita. Le pun la vedere in biblioteca, trec mai des si le admir, mai scot cate una, o mangai, o rasfoiesc, o deschid la o pagina oarecare si citesc un paragraf magic... Intr-un final, niciodata prea curand, ajung sa le citesc. Nu ma grabesc, infometata, cand am dat de ceva ce-mi place. Amanarea si asteptarea fac parte din ritual. Mie imi place sa cred ca adauga.

Hai sa vedem acum cateva fragmente iar dupa cateva zile, daca ma invrednicesc, o sa scriu si mai pe larg despre volum.

Efectele galagiei in care traim
"O sumedenie de indivizi bagaciosi, erijati in rolul maestrului de ceremonii, si-au dedicat viata distrugerii solitudinii, oriunde mai exista asa ceva. (...) Traim, de fapt, intr-o lume careia i se refuza solitudinea, tacerea si intimitatea: si careia i se refuza, prin urmare, meditatia si prietenia autentica."

Paradoxul regularizarilor
"De fapt, toate activitatile omenesti sunt afectate de o tendinta fatala care face ca mijloacele sa uzurpe tocmai scopurile pe care ar fi trebuit sa le serveasca. Astfel, banii ajung sa impiedice schimbul de bunuri, regulile artei ajung sa zadarniceasca geniul iar examenele ajung sa-i impiedice pe tineri sa devina invatati."

Conditiile prielnice
"Singurii oameni care realizeaza mult sunt cei care isi doresc cunoasterea atat de intens incat o cauta atunci cand conditiile sunt inca neprielnice. Conditiile prielnice nu vin niciodata."

Precum si noi iertam
"Probabil nu este atat de dificil sa ierti o singura ofensa mare. Dar sa ierti provocarile necontenite ale vietii de zi cu zi - a continua sa ierti soacra despotica, sotul pus pe amenintari, sotia cicalitoare, fiica egoista, fiul duplicitar -, cum putem face asta? Putem s-o facem, socot eu, doar amintindu-ne unde ne situam, dand greutate cuvintelor atunci cand ne spunem rugaciunea de fiecare seara: 'Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri.' Nu ni se ofera iertare decat in acesti termeni. A o refuza inseamna a refuza mila lui Dumnezeu pentru noi. Nu exista indicii despre exceptii si Dumnezeu este cat se poate de serios in ce spune."

Punem de la noi
"Cu cat obiectul este mai putin definit, cu atat incita mai mult facultatile noastre mitopoetice sau 'esemplastice'."

Sporii de feriga si elefantii
"Acesti oameni imi cer sa cred ca ei pot citi texte vechi printre randuri; dovada este incapacitatea lor evidenta de a citi (in orice sens care merita discutat) randurile insele. Au pretentia ca vad sporii de feriga, dar nu zaresc un elefant la zece metri departare, ziua in amiaza mare."

No comments: