Wednesday, July 24, 2013

Apocatastaza

"Dickens este Origen al lumii moderne. Desprindem usor in opera lui pe un adept al apocatastaziei origeniste. Cititorul pricepe ca, la Dickens, toti pana la urma se mantuie, pentru ca toti in prealabil se vor pocai. Totul se va termina cu bine. Raul si Raii n-au fost decat aparente trecatoare."

Apoca-quoi? Dexonline zice asa:


APOCATASTÁZĂ s.f. (Rar) Readucere la un stadiu anterior. ♦ (La stoici și la unii mistici) Reconstituirea unor situații inițiale de proveniență divină în univers. [Cf. fr. apocatastase].

APOCATASTÁZĂ s. f. readucere la un stadiu anterior. ◊ (la stoici și unii mistici) reconstituire a unor situații inițiale de proveniență originară. (< fr. apocatastase, gr. apokatastasis)


apocatastáză, apocatastaze s. f. Concepție a lui Origen despre lume, devenită păcătoasă prin căderea în păcat a primilor oameni, potrivit căreia aceasta va fi restabilită la sfârșitul timpului în starea ei originară, în perspectiva unei mântuiri universale, prin harul lui Hristos. – Din gr. apokatastasis „restabilire în starea primară”.


Citind si-aici si gasind textul mai lamuritor si informativ decat simpla definire (eh, ce inseamna povestea, domn'e!), am bufnit in ras la final, ca tiganul la mal. Deci e de rau, ca asa s-a stabilit acum 1460 ani.

N-am citit mai deloc Dickens insa intuiesc ca-mi va placea, diavolii dau personaje literare interesante. E si diavolul un fel de om cu nevroza iar eu mereu am avut o slabiciune pentru fantasmele infantile ;)

2 comments:

Magarul de Aur said...

Ptiu, ptiu, piei satana, ce-i cu tematica religioasa la dvs. pe blog, signorina? Sa va calugariti ar fi o pierdere majora pentru barbatii bucuresteni. Ba chiar si din alte orase. Mai ales ;) Quoi?

Dănu said...

Gizas te iarta, ca nu stii ce spui :D