Tuesday, June 4, 2013

Secularizarile noastre

Un amic traducator, tare-tare misto, iranian, mi-a atras atentia asupra evenimentelor din Turcia aproape in timp real si mi-a facut placere sa le discut cu cineva atat de avizat, intelept si, unde mai pui, cvasi-insider.

M-a si pus pe ganduri zilele astea.

-sursa foto-
Lucrurile in Middle East sunt complicate si simple in acelasi timp, mai ales in statele islamice. E greu si partial utopic sa pretinzi democratie in sensul vestic de la un stat caruia intregul sistem de drept si legi ii sta lipit la modul siamez de religie si dumnezeu. Acolo nu incalci legea civila si primesti o pedeapsa civila. Acolo incalci direct legea lui dumnezeu si primesti pedeapsa aferenta.

E normal ca turcii protesteaza la islamizarea pe ascuns si cu pasi mici, fondarea lor ca stat a fost una secularista, pentru care s-au dus lupte grele.

Dincolo de curiozitatile si pasiunile mele pentru zona Orientului Mijlociu, m-a pus pe ganduri din perspectiva mai mica a omului.

La fondarea noastra ca oameni, uneori parcurgem acelasi proces de lipire a unor aspecte ale identitatii noastre. Lipim respectul de sine de aprobarea pe care ne-o ofera cei din jur si ne simtim jigniti daca nu sunt de acord cu noi. Lipim iubirea de aceeasi aprobare si ii banuim ca nu ne mai iubesc daca nu gandesc exact ca noi, daca nu fac acelasi lucruri ca noi, in general daca nu stau lipiti de noi tot timpul, daca nu avem acces la TOATA lumea lor.

Maturizarea e si ea un fel de secularizare, cu toate iluminarile si deziluzionarile pe care le aduce. Dorintele fuzionale sunt si ele un fel de islamism.

Sa speram ca, spre deosebire de state, noua sa ne fie mai usor sa ne secularizam. Si-apoi, sa avem blandetea sa intelegem ca nimeni nu se islamizeaza de drag ci doar de nevoie.

No comments: