Friday, June 21, 2013

Expresii de tip turn on

Mai tii minte cum facea Gomez Addams cand Morticia ii vorbea in franceza? Eh, mentionand ca exagerez putin -pentru efectul stilistic-, si eu fac aproximativ la fel cand aud una dintre urmatoarele expresii:

  • "E un loc nou, am auzit ca-i minunat..." Cu varianta "e un loc secret". Ma dau in vant dupa cafenele, ceainarii, terase, restaurante noi, de care a aflat abia putina lume. Dupa coltisoare ascunse si aratate doar celor care se califica.
  • "Unt din belsug". Fara comentarii aditionale, ca stricam vraja si, oricum, nu-i frumos sa vorbesti cu gura plina.
  • "Ce carte vrei?". Cu varianta "Ce carte ai mai citit?". Ah, o mica mentiune, in cazul primei expresii e recomandat calduros pluralul substantivului.
  • "Hai sa....!"*
  • (mai ales in ultima vreme) "cu mango". My summer crush.
  • "Presaram putina scortisoara si apoi...". Completez singura in gand "...si apoi mai presaram inca putina si apoi inca putina pana se face multa."
  • "Si / si". In totala opozitie cu "sau / sau". Cateva exemple, intru clarificare. Luam si inghetata si tort, luam si Joseph Anton si Seducatoarea, luam si rochita asta si rochita cealalta, luam si cerceii albastri si pe cei albi, luam si ceai si cafea, luam si cirese si zmeura, mergem si acolo si acolo.
*prezenta oferta este supusa unor termene si conditii.

4 comments:

Daniel said...

Ei, ai putea "mirosi" pe cineva dupa cat de usor se "porneste", dupa cate si ce expresii/ganduri/imagini "turn on" il pun in miscare, fac sa-i alerge viata prin vene... Unii, cam ca mine, au capatat obisnuinta de a se retrage in postura de spectator in fata vietii vii, dintr-o anume neinteleasa retinere, teama. Ni se pare zgomotoasa si mancatoare de energie miscarea asta spontana si plina de pofta de a fi cat mai viu si de a te bucura de cat mai multe si mai gustose imbucaturi din viata. De fapt, dorinta ne e tot atat de avida, daca nu mai mare, ca a celor ce merg prin viata cu gura plina... chiar vorbind despre asta, cum faci tu. Numai ca ramanem doar cu dorinta, cu jindul.

Nu pot sa nu alatur expresiilor tale pofticioase "micile lucruri", "bulinutele", omuletii, floricicile, rochitele, si cate alte -ite si -ute si -icele se gasesc pe la tine.
Mi-a venit inainte oraselul de portelan si fapturile din el pe care le intalnesc Dorothy si prietenii ei. Sau vechiul meu invatator de acum multi ani, indragostitul de viata, care s-a intristat nespus la refuzul, chiar reprosul, prietenului sau de a-i vedea si admira piatra lui cea verde... Zorba. Ei, si toate lumile dragalase ale copilariei...

Stii, se spune ca tot ce se afla, inauntru si in afara, aici si dincolo, e purtat si insufletit de infime fapturi jucause ce danseaza, sau topaie, nebuneste, pentru care nu exista decat "turn on" fara sfarsit. Nu glumesc, tipii inteligenti le-au "ghicit" prezenta si le-au botezat cu nume de culori si inca mai ciudat: Inaltul, Josul, Straniul, Fermecatul, Varful si Frumosul. Sau, la vechii intelepti din Israel, lucrurile si mai ales hrana sunt pline de un fel de scantei de lumina, de particule de divinitate...

Oi fi mers departe si mult pentru o postare. Voiam doar sa gasesc in lumea mea legatura cu cele mici si simple care te fascineaza.

Dintre cuvintele care ma mai "pornesc" pe mine sunt, evident, cele legate de carti si de tot ce poate fi intalnit in experiente mai mult solitare. Foarte rar, expresii ale vorbirii directe, vii, cu celalalt.
Desi tot citite, ma mai las incantat de expresiile lui Danu'(-uta) si incerc sa invat macar tot atat cat din cartile mele. Spre exemplu, acum, au reusit sa ma convinga sa vorbesc, dupa lunile trecute. Si le multumesc.

Dănu said...

Particule de divinitate? Minunat. Unde scrie asta? Sa citesc si eu. Recomanda-mi :)

Si spectatorii se bucura, ba chiar foarte mult. Doar ca la ei nu se vede la suprafata.

Uite, eu, de exemplu, am o prietena construita dpdv al entuziasmului la fel ca mine. Doar ca ea e facuta pe material extrovert. Si da, uneori si pe mine ma oboseste :P Eu is facuta pe material introvert.

Ce mult scrii tu, ma intreb daca mai scrii si pe blogul tau.

Ioana_du said...

Daaaa, de acord cu tot! ..........mai ales cu scortisoara, si si/si-ul :P la Rushdie si rochite.

Dănu said...

@Ioana: Ti-am povestit ca am avut o pisica pe care o chema (my doing) Scortisoara? :)