Sunday, February 17, 2013

Pentru binele tau iti spun

"Fanatismul incepe acasa. Incepe exact cu foarte raspandita dorinta fierbinte de a face o ruda iubita sa se schimbe, pentru binele ei. Incepe cu dorinta fierbinte de a se sacrifica pentru un vecin adorat; incepe cu nevoia de a-i spune propriei odrasle 'Trebuie sa ajungi ca mine, nu ca maica-ta', sau 'Trebuie sa ajungi ca mine, nu ca taica-tau', sau 'Te rog sa ajungi altfel decat parintii tai'. Sau, intre soti, 'Trebuie sa te schimbi, sa gandesti ca mine, altfel casnicia noastra se duce de rapa'.

De foarte multe ori, incepe cu nevoia de a trai prin intermediul altcuiva. De a renunta la tot, ca sa te dedici infloririi depline a altcuiva sau a bunastarii generatiei urmatoare. Sacrificiul de sine implica de cele mai multe ori culpabilizarea oribila a beneficiarului si duce astfel la manipularea sau chiar controlarea lui.

Daca ar trebui sa aleg intre cele doua mame tipice din celebrul banc evreiesc - mama care ii zice copilului 'Te omor daca nu mananci tot din farfurie', sau cea care zice 'Ma omor daca nu mananci tot din farfurie' -  as alege probabil raul cel mai mic. Adica, sa nu golesc farfuria si sa mor, decat sa nu golesc farfuria si sa port toata viata in carca povara vinovatiei."

Amos OZ, "Cum sa lecuiesti un fanatic"

Ma uit in jurul meu, in cercul social cel mai larg si mai indepartat. Ascult povestile altora despre cercurile lor sociale cele mai largi si mai indepartate.

Nu imi pot suprima uimirea uriasa in fata faptului ca atat de multi oameni rationali, aparent echilibrati si in mod clar peste medie de inteligenti cred ca cei apropiati ar trebui sa fie un fel de papusele mici pe baza de arc. Iar versurile continua ( ;) ). Hibrid de modelino, cu arc. Sa raspunda iute si eficient la comenzi si sa se intinda dupa plac. Dupa placul sefului, nu al papusicii.

Sa le faca pe plac. Ca altfel, nu-i mai plac. Doar ca nu toate placurile se suprapun.

3 comments:

Anonymous said...

DE ce in cercul social indepartat? Spui ironic?

jurnalulunuibiciclist said...

Apropo de treaba cu placutul: tu de ce nu ai buton de Like sub postare? Mi-ar fi placut sa-ti dau, din cand in cand, cate unul :)

Danonino said...

@Anon. : nu :) Doar ca cercul cel mare le include si pe alea mai mici, asa ca daca ma uit la cercul cel mare, in perspectiva, vad si cercurile mai mici.

Buna intrebare, acum ca ma uit si eu, chiar poate parea ironic. Multumesc ca m-ai ajutat sa clarific.


@Biciclist Cristi: nu stiu de ce, poate o sa instalez unul, multumesc pentru sugestie.

Te-am trecut in blogroll, abia astept sa te citesc ;)