Saturday, February 16, 2013

Fanatismul si opusul iubirii

"Esenta fanatismului  este dorinta de a-i sili pe ceilalti sa se schimbe. Obisnuinta tendinta de a-l face pe vecin mai bun, de a schimba obiceiurile partenerului de viata, de a-ti manevra copilul sau de a-ti aduce fratele pe calea cea buna, in loc sa-i lasi in legea lor.

Fanaticul este o faptura care debordeaza de generozitate. Fanaticul este un mare altruist. Adesea, fanaticul este mai interesat de tine decat de el insusi. Vrea sa-ti salveze sufletul, vrea sa te mantuiasca, vrea sa te scoata din robia pacatelor, greselilor, fumatului, credintei sau lipsei de credinta, vrea sa-ti imbunatateasca alimentatia sau sa te vindece de naravul bauturii sau al votarii cu cine nu trebuie.

Fanaticului ii pasa mult de tine; fie ca sta atarnat de gatul tau, pentru ca te iubeste la nebunie, fie iti sare la beregata, in cazul in care se dovedeste ca nu poti fi mantuit. Oricum, din punct de vedere topografic, atarnarea de gatul tau sau saritul la beregata sunt aproape acelasi gest."

Amos OZ, "Cum sa lecuiesti un fanatic"

Zilele astea, tema care ma intristeaza rau-rau. Sa-i schimbam pe ceilalti, sa le spunem noi cum sta treaba cu ei si ce au de facut ca sa se vindece de o tara sau alta, sa fie mai cum trebuie, mai cum vrem noi. Sa le spunem ADEVARURI. Ca nu li le mai spune nimeni si uite-asa mor prosti.

Aveam, acum ceva vreme, un citat lipit la baie, pe oglinda. Nu mai stiu cine l-a spus, o sa caut si o sa aflu. Zicea ca opusul iubirii nu este ura ci critica.

No comments: