Tuesday, January 29, 2013

Istoria este o poveste despre optiuni

Am adaugat un nou motiv pentru care iubesc ziua de luni. Se incarca clipurile noi din cursul de "Modern World: Global History since 1760" pe coursera.org si eu abia astept sa vad urmatorul episod din explicatia lumii actuale.

Coursera este un portal care ofera cursuri tip MOOC, adica for free, pentru oricine e interesat, pe internet si uriase, cu sute de mii de studenti din toata lumea. Cursurile sunt in limba engleza si la un nivel academic lower-intermediate. Testez invatarea pe coursera.org de sapte luni deja si de-un singur lucru imi pare rau. Previzibil, nu? :) Ca nu l-am descoperit mai devreme.

Am invatat tot felul de minuni. Printre cele mai utile as enumera un curs de Organisational Analysis de la Stanford University, primul curs de Gamification to ever be teached, de la Pennsylvania University, un curs de argumentare si logica -eterne probleme feminine- de la Duke University. Lista de cursuri pentru placere (minunate insa din categoria "pentru suflet") este mult, mult mai lunga: un curs despre muzica etnica din lumea intreaga, unul de literatura fantasy si SF, mitologie greaca si romana si oh! urmeaza sa invat sa cant la chitara tot de pe coursera.org :) Sunt tare curioasa cum va merge acesta din urma, caci partea de organizare si "bucatarie" a cursului m-a convins.

Asa ca nu stiu daca orice se poate invata pe acest sistem de cursuri MOOC. Ce ma tine pe mine lipita de monitor in fiecare luni de cateva saptamani, cu ochii mari de mirare si curiozitate si mintea in continua expansiune este pasiunea domnului Philip Zelikow, profesorul cursului de istorie despre care iti spuneam la inceput. Acest domn este o adevarata incantare estetica si auditiva si vorbeste despre intamplarile din ultimii 250 de ani ai lumii de parca lumea s-ar prabusi daca el nu ar face asta.

Cel mai des insa vorbeste despre 'de ce-uri'; despre istorie ca despre un lant al optiunilor si deciziilor avute si luate de oameni. Despre povestile in care se transforma optiunile oamenilor in fata situatiilor cu care se confrunta. Care duc la alte situatii care duc la alte optiuni. Iar ciclul se repeta, dand nastere altor si altor povesti.

De-asta stau lipita de monitor cinci ore pe saptamana pentru cursul asta. Pentru ca nimic nu se compara cu a invata de la un pasionat. Doar ei vad esenta ultima a istoriei. Si inlocuieste tu ultimul cuvant cu orice alt domeniu.

Desigur, iau in calcul si faptul ca I might be crushing on him :P Sau poate spun asta doar ca sa te fac pe tine sa razi si sa fii atat de curios-amuzat incat sa te inscrii, sa deschizi un clip si sa vezi cu ochii tai. Si-apoi sa te mai inscrii la un curs si iar la altul, ca sa beneficiezi de fabulozitatea asta de coursera.org.

No comments: