Monday, November 26, 2012

Instructiuni de folosire

Uneori (rar) mi se pare ca am idei putine si fixe. Neaaaaah, n-ai sa vezi. Tind sa am multe si variabil de flexibile. Ca toata lumea, dealtfel.

Una dintre ele este urmatoarea: noi, oamenii, ar trebui sa ne luam niste timp si sa ne redactam instructiunile de folosire. Sa ne gandim bine, sa ne analizam si auto-urmarim si apoi sa sedem si sa scriem un fel de manual despre noi. In el sa precizam toate lucrurile importante despre noi si cum relationam. Apoi, cand  intalnim o persoana cu care se pare ca relatia se va adanci, indiferent ca vrem noi sau ca trebuie (de exemplu in activitatea profesionala sau cu rudele prin alianta), sa-i inmanam un exemplar al instructiunilor.

Sa-i spunem, la un ceai: draga mea / dragul meu, this is me. Acum spune-mi cum esti tu si hai sa valsam frumos, respectuos si cat putem de gratios unul pe langa altul. Promit ca o sa citesc manualul tau cu atentie, o sa intreb unde nu inteleg si, mai ales, o sa respect ce scrii tu acolo ca iti place si nu-ti place. O sa invat sa-ti vorbesc pe limba ta si nu o sa pretind sa-mi fii tot si sa-mi repari stricaciunile.

Cat de usor ne-ar fi asa! Nu pentru ca, dintr-o data, am deveni cu totii mai rezonabili, mai putin afurisiti si mai buni de pusi pe rana ci pentru ca am avea o baza contractuala. Asta-s eu, asta esti tu, we hereby decide to work together. Ne asumam asta. Evident, daca ne place descrierea detaliata a eventualului viitor partener.

Fara instructiuni, bajbaim legati la ochi, incercand sa ghicim, sa intuim, sa citim ganduri, sa aflam de la altii care sunt ALTFEL decat noi (deci sunt tratati altfel decat noi). Mi se pare frumos sa descoperi un om. Si mi-ar placea si mai mult daca nu i-as face zgarieturi, vanatai si daca nu l-as calca pe bombeuri in the process.

Nu invatam nicaieri sa comunicam si bruma de deschidere se usuca dupa un numar de incercari mai putin reusite.

Pacat ca nu putem functiona asa, cu instructiuni. In primul rand ca ar trebui sa precizam pe coperta, cu font mare si asterisc, ca prezenta oferta e supusa unor termene si conditii. Si in al doilea rand ca ne schimbam atat de des ca nu ne-am mai ocupa cu nimic altceva decat cu scrieri, stergeri si actualizari.

Desigur, aceste argumente nu fac ca pentru mine ideea sa fie mai putin atragatoare ;) What if, what if! Ca toata lumea, dealtfel. Ca suntem creatori inca din nastere, mai ales de noi insine.


No comments: