Tuesday, October 9, 2012

Vorbe bune din "Seducatoarea din Florenta", Salman Rushdie

"Daca avea un cusur, atunci era acela al ostentatiei, acela de a cauta sa fie nu doar el insusi, ci si un spectacol al lui insusi (...)."

Probabil autorul meu preferat cand vine vorba de beletristica (pana acum, dar mai am mult de trait si de citit). Tocmai de-aia nu mi-am luat inima in dinti sa scriu despre cartile lui nimic altceva mai mult de un citat mai mic sau mai mare. Cum sa explic ce minunat scrie? Cum sa explic ce concentrat scrie si cat de amuzant? Uite ca nu am avut curaj, incredere ca am suficiente resurse, bla-bla-bla. Nu ca acum s-ar fi schimbat mare lucru, doar ca am mai multe recitiri la bord si intre timp am ajuns sa fac in suficiente randuri lucruri la care nu ma pricepeam si, facandu-le, m-am priceput rezonabil. Pasamite asa s-o intampla si acum.

Am sa o iau catinel, cu citate. Asta pentru ca iubesc citatele, ++ pe cele din carti iar citatele, pentru o viitoare lectura rushdieeana (ha??!), sunt ca farama de branza de degustat pe lama cutitului pentru achizitionarea ulterioara a zisei branze. Nu-ti place farama, nici versiunea mai mare a ei nu o sa fie pe gustul tau.

Dragilor, Salman Rushdie si "Seducatoarea din Florenta":

 Polivisatorul: "Putea visa in sapte limbi: italiana, spaniola, araba, persana, rusa, engleza si portugheza. (...) De indata ce adormea, jumatate de lume incepea sa-i bolboroseasca in creier, spunandu-i povesti de calatorie minunate."

Magicul blasfemiator: "A transformat monede de aur in fum si fumul galben inapoi in aur. Un urcior de apa proaspata intors cu susul in jos a revarsat un puhoi de esarfe de matase. A inmultit pestele si franzelele cu cateva miscari ale mainii sale elegante, ceea ce era, bineinteles, o blasfemie, dar marinarii infometati l-au iertat cu usurinta. Si-au facut rapid cruce, ca sa se asigure in caz ca Iisus Hristos avea sa se infurie ca i-a fost uzurpata pozitia de catre acest facator de minuni de data mai recenta, si si-au infulecat pranzul neasteptat de bogat, chiar daca dubios din punct de vedere teologic."

Mlastinile paradoxului: "- Paradoxul, sire, a raspuns Mogor dell'Amore obraznic, e un nod care ii permite omului sa para inteligent chiar in timp ce-i leaga creierul, intocmai precum picioarele si aripile unei gaini pregatite pentru frigare. 'Intelesul vietii se afla in moarte!', 'Bogatia duce la saracia sufletului!'. Si asa violenta se poate transforma in tandrete, uratenia in frumusete si orice de pe lumea asta in opusul sau. Aceasta este, intr-adevar, un hol al oglinzilor, plin de iluzii si inversiuni. Un om poate foarte bine sa se balaceasca in mlastinile paradoxului toata viata, fara ca mintea sa-i produca macar un gand clar care sa merite acest nume."

Si femeile? "-Sunt putine suparari pe lumea asta, draga Ago, il sfatuise il Machia pe cand nu aveau decat treisprezece ani, pe care o gaura de femeie sa nu le poata alina.
                    Dincolo de suprafata de nemernic cu gura spurcata, Ago era un baiat candid si cu inima buna.
                   - Si femeile, a intrebat el, ele unde se duc sa-si aline supararile?"

Un fel de corola de minuni pentru oameni: "In ceea ce ne priveste, ne place compania sa si nu simtim nevoia sa-i deslusim misterele."

Nesocotitii: "-Nu exista nicio intelepciune anume in Orient, i-a zis ea lui Argalia. Toti oamenii sunt nesocotiti in aceeasi masura."

Si femeile tac cateodata: "(...) i se infatisa din ce in ce mai des si intelegea lucruri pe care Jodha nu le pricepuse niciodata. Intelegea, de pilda, tacerea. Cand i se arata, printesa ascunsa nu vorbea. Nu era stilul ei sa tachineze sau sa se certe. Nu rostea o vorba, nu chicotea si nu canta. Aducea cu ea un iz de iasomie, se aseza pur si simplu alaturi de el fara sa-l atinga si privea inceputul de zi pana ce la rasarit linia orizontului se inrosea si se starnea o briza usoara, iar in acea clipa deveneau o singura persoana (...)"

Om de calitate: "Pe scurt, acesta era un om cu calitati, ceea ce era prima conditie pentru a deveni un om de calitate."

Ce inseamna sa fii print: "Asta inseamna sa fii print - sa fii in stare sa treci peste metamorfoze. Si cum un print nu era decat o amplificare a supusilor sai, un om ridicat la ranguri aproape divine, rezulta ca asta insemna si sa fii om. Sa treci peste metamorfoze si sa mergi mai departe."

Maine povestim mai pe larg si jenant de entuziast. Fingers crossed.

No comments: