Thursday, June 7, 2012

Pe Dumnezeu nici macar nu-l intereseaza religia

Am intalnit o povestioara de un umor cinic delicios in "Cum sa lecuiesti un fanatic" a lui Amos Oz. Si pe langa umor, o povestioara care iti arata intr-o sclipire cum ne impiedicam noi oamenii de meschinarii ca de o pereche de papuci de casa scalciati si lasati din obisnuinta in drum. Cum vedem mic, ca si cum am merge doar prin tuneluri si niciodata pe campiile vaste ale ansamblului.

Zice asa:

"Amintesc aici o poveste veche, in care unul dintre personaje, din Ierusalim, evident, de unde altundeva, sade intr-o cafenea micuta, si aproape de el sade un batran cu care intra in vorba. Si iata ca batranul este Dumnezeu insusi. Ei, personajul nostru nu crede imediat acest lucru, dar cateva mici minuni il conving ca sta la masa chiar cu Dumnezeu. Si vrea sa-i puna o intrebare foarte importanta, desigur. Zice: ' Doamne, spune-mi, rogu-Te, adevarul adevarat, cine sunt cei care au credinta corecta? Romano-catolicii, protestantii, poate evreii, sau sa fie oare musulmanii? A cui credinta e corecta?'

Si Dumnezeu din poveste zice: ' Ca sa ti-o spun pe-a dreapta, fiule, nu sunt evlavios, n-am fost niciodata, nici macar nu ma intereseaza religia.' "

No comments: