Tuesday, May 29, 2012

Bagdadie

La asa vorba cu adieri orientale, ma si vad sezand "într-o rână" pe un divan acoperit cu perne si pernute rosii-dolofane, cu ciucuri grasi, aurii. Cu ochi batand din gene a huzur... fixati unde oare... in badgadie. Adicatelea tavan.

(dupa dexonline)
BAGDADÍE, bagdadii, s. f. (Reg.) Plafon, tavan. – Din tc. bağdadi.
BAGDADÍE ~i f. pop. Suprafață (orizontală) care formează partea superioară a unei încăperi; plafon; pod; tavan. [Art. bagdadia; G.-D. bagdadiei; Sil. -di-e] /bağdadi
BAGDADÍE s. v. plafon, tavan.
bagdadíe (bagdadíi), s. f. – (Mold.) Acoperiș. Tc. bagdali „(ghips) ca cel din Bagdad” (Șeineanu, II, 34; REW 881). De la numele acestui oraș, în forma it. veche, Baldacco, provine și it. baldacchino, de unde derivă rom. baldachin, fr. baldaquin, sp. baldaquín.
bagdadíe s. f., art. bagdadía, g.-d. art. bagdadíei; pl. bagdadíi, art. bagdadíile
bagdadíe f. (turc. bagdadi, stucatură ca la Bagdad, de unde și it. Baldacco, Bagdad [în evu mediŭ] și baldacchino, baldachin, fiindcă din Bagdad se aduceaŭ stofele cele fine p. baldachine). Est. Tavan.
(dupa wikipedia)
 Bagdadia este acea parte din acoperișul unei case cuprinsă între ulucul de la streașină și zidul casei, deci partea de plafon lemnos vizibilă la exterior.

No comments: