Thursday, March 15, 2012

A-normal, a-ca mine

Am vazut un film despre un cuplu gay la cinema, dimpreuna cu multi alti oameni civilizati, rafinati, deschisi la minte.

La scenele romantice, in care cei doi se mangaiau pe par, pe obraji, pe mana, pe ce se mai mangaie doi oameni indragostiti se ridica din sala un nor de tensiune presarat pe alocuri cu chicoteli de clasa a sasea, cand invatai despre angiosperme, spermatofite si inmultirea sexuata si baieteii mai tupeisti intrebau "cum duuuamnaaaaa?", ca sa aiba motiv de dat coate cu colegii la fel de baietei.

La scenele de dragoste (partiale, sa ne fie clar, cred ca era PG 16) chicotelile se inteteau si cate un spiritual arunca o replica amuzant-acida. Se tusea acoperitor. Poate si jena(n)t, ce stiu eu, era intuneric, nu se vedea nimic.

Am vazut, in penumbra, si chipuri zambitoare care vedeau mai intai povestea de dragoste dintre doi oameni si abia apoi ii cautau de barba, perciuni si par pe piept. Asta mi-a placut.

Ce greu ne e sa intelegem pe cine e diferit, atat de diferit de noi! Cand ducem cruciade contra celuilalt pentru ca lasa pasta de dinti fara capac, pentru ca lasa morcov ras in razatoare si isi lustruieste pantofii zilnic sau aseaza cartile la milimetru, sa iubesti contra "normalului" este deja strigator la cer.

Chiar daca tu esti un om bun, corect, generos, plin de respect fata de celalalt, bun profesionist, simplul fapt de a iubi pe cineva de acelasi sex ca tine pare a te degrada in ochii societatii la un stadiu de inumanitate. Chiar daca nu ai citit in viata ta nici macar Fericirile din biblie, invoci tabuuri religioase si-l spurci pe altul pentru ca e a-normal, a-ca tine.

Pe la mijlocul filmului, oripilata, o doamna s-a ridicat si s-a indreptat catre una dintre usile marcata incorect cu un led verde de Exit. A tras de ea agitat, cu zguduieli. Usa nu se dadea deschisa pentru ca era blocata. Voia sa iasa mai repede de-acolo. In linistea din sala s-au auzit atat de tare zguduielile disperate!

Interesant ca i-a facut sa rada chiar pe chicotitori si spirituali. Bag de seama ca si acceptarile sunt pe straturi. Ca varza, ca ceapa, ca oamenii.

PS: http://www.imdb.com/title/tt1714210/

No comments: