Monday, February 27, 2012

Mai mult timp bine folosit

Agende, liste cu buline, notite in telefoane, app-uri, semne cu pixul pe mana... Cand vin lucrurile gramada peste noi si inca nu am invatat sa ne clonam si sa trimitem un eu undeva si pe celalalt dincolo, nu avem ce face decat sa invatam sa impartim mai bine orele pe care le primim zilnic.

Pentru ca in fiecare luni (cross our hearts!) o sa scriu aici un articol util pentru a fi mai buni/ a face mai bine astazi decat ieri si pentru ca mi se tot cer sfaturi de organizare a timpului in ultima luna (ceva de speriat timpul asta, parca e un monstru marin iara nu viata noastra), astazi povestim despre cum sa ne asiguram ca facem mai intai lucrurile importante si nu le amanam in favoarea celor care se fac mai usor.

Am mai publicat acest articol acum ceva ani pe portalul de dezvoltare personala Empower, top of the heap pe acest domeniu in Romania :) (ABCDE: probabil mai mult timp bine folosit).

Presupunem ca ne facem in fiecare zi/saptamana o lista cu activitati, treburi, probleme de rezolvat. Ne facem, da? In primul rand ca scrisul fiecarei activitati o sa te ajute sa o constientizezi, sa te imaginezi deja rezolvand-o. In al doilea, sa iti gestionezi timpul fara o lista cu ceea ce ai de facut in timpul respectiv e exact calea de ales daca vrei sa nu faci nimic.

Pornim deci de la aceasta lista, fie ca o faci pe hartie, in excel sau in telefonul mai mult sau mai putin destept.

In continuare....


"Nu-i asa ca ar fi grozav sa avem doua ore in plus zilnic? Imagineaza-ti cum ar fi asta… cate n-ai putea face… Doua ore inseamna un ciclu de somn in plus, un rasfat cu relaxare, carte si ceai si/sau prajituri, o plimbare cu bicicleta in parc, un film vazut cu iubitul sau iubita, un proiect terminat, un stat la povesti (lungi) cu prietenii.
Pana una-alta, nu se poate. Ce se poate este sa folosim timpul mai eficient. ABCDE este o astfel de metoda de impachetare a mai multor activitati in aceeasi cutie de 24 de ore. Sau impachetarea lor astfel incat sa mai ramana si spatiu in cutie. Creatorul ei este Brian Tracy, destul de faimosul specialist in dezvoltare personala, care se jura ca aceasta metoda l-a ajutat sa ajunga departe.

Secretul metodei ABCDE: mai intai si mai intai

ABCDE este o metoda de prioritizare a activitatii. Brian Tracy a plecat in elaborarea metodei de la constatarea ca adesea ne gasim in criza de timp pentru ca am evitat acea actiune foarte importanta care ne-ar aduce cele mai multe si importante rezultate. Sau care, neindeplinita la timp, are cele mai grave consecinte.
Iti suna cunoscut a te apuca sa aranjezi biroul (era si asta pe lista cu lucruri de facut!) in loc sa lucrezi ACUM la prezentarea pe care o vei avea de sustinut in doua ore? Ce zici de a te ridica din cinci in cinci minute sa mai bei niste apa, sa-ti mai faci un sandvis sau sa cureti monitorul (se vede praful ala, ceva de speriat!) si, daca tot te-ai ridicat, sa demontezi si sa cureti toata tastatura (oricum, trebuia sa faci asta cat de curand) cand ai de invatat pentru un examen?
Tot secretul metodei ABCDE sta in a te stimula sa faci mai intai si mai intai acea activitate care va aduce cele mai multe rezultate sau va avea cele mai neplacute/grave/dureroase consecinte daca nu o duci la indeplinire. Se elimina astfel pierderile de timp cauzate de procrastinare (amanare) si de… teama de a incepe ceva cu adevarat greu.
Eu folosesc de un an si fix sapte luni metoda ABCDE. Imi place pentru ca nu presupune un efort mare. Alte metode de eficientizare vor sa te scuture, sa-ti schimbe total obiceiurile anterioare. ABCDE cere doar sa sa imbunatatesti putin lista ta cu activitati de facut: sa adaugi, in dreptul fiecareia si in functie de prioritati, una din cele cinci litere. Te vei obisnui cu mica schimbare in doua-trei zile.
In plus, o sa vezi ca datorita ordonarii alfabetice, ti se va parea de la sine inteles ca unele activitati sunt de facut inaintea altora. Efortul tau cu metoda ABCDE este doar unul de mobilizare, si oricum pe asta nu il poate face nimeni in locul tau.

Traducere alfabeto-eficienta

A – “Neaparat”. Ai mai putea spune si “Arde”, intre noi fie vorba. Daca nu faci, nu o sa fie bine. Un raport urgent, ce trebuie predat ieri, daca se poate. Sa platesti factura pe spatele careia esti amenintat cu intreruperea alimentarii cu energie electrica. Sa cumperi un cadou pentru petrecerea de… peste trei ore (iti tin pumnii, mai ales daca sarbatoritul e barbat!).
B – “E bine sa”. Nu arde, dar se vede si se simte fumul.
(... si continuarea o citesti aici)


No comments: