Tuesday, December 13, 2011

Palimpseste

Periodic imi vine cate-o idee si tare ma mai roade (bine ca nu ma si mananca si ustura, ca altfel aveam altceva, vorba unei domnisoare :P).

Noi oamenii suntem palimpseste. Cand ne nastem, stylusul e in mana parintilor, ei scriu de zor pe noi reteta a ceea ce vom fi in primii nostri ani si bazele a ceea ce vom fi mereu. Cand crestem, scrie pe noi cercul de apropiati, scrie scoala, scriu prietenii. Vine o vreme in care incepem sa scriem noi. Pe noi. Si-acum razuim din textul initial ca sa facem loc pentru ce avem noi de spus. Cand ii cunoastem pe acei oameni importanti in viata noastra, le imprumutam stylusul sau pana si-i lasam, cu deplina incredere, sa scrie pe noi si sa ne defineasca, chiar daca a defini inseamna si a pune intr-o cutie, a pune limite.

Dupa fiecare eveniment sau proces important, definitoriu, iar suntem de gasit stergand si rescriind la palimpsestul nostru.

Se pare ca existau doua procedee pentru stergerea manuscriselor: cu lapte si tarate de ovaz, o stergere mai blanda, care facea ca, in timp textul vechi sa reapara; si cu pudra de piatra ponce, care scrijelea de tot stratul superficial si sub-textul (sic!) disparea de tot.

Din punctul de vedere al istoricilor, pentru palimpseste prima metoda era mai buna pentru ca permitea mini-arheologii cercetatoare. Din punctul de vedere al oamenilor, pentru oamenii-palimpseste, eu stiu care metoda ar fi mai buna? Sa se vada ca te-ai rescris sau sa stergi orice urma a ceea ce ai fost?

Cert este ca daca scufunzi un palimpsest intr-o baie de lumina ultravioleta speciala, se vede toata arhitectura. Cercetatorii, habar n-am daca britanici sau nu, se jura ca pentru ei palimpsestele cele mai valoroase sunt cele care au fost scrise in mai multe straturi.

Poate pentru ca ei au rabdare si poate pentru ca istoria nu are obsesia originalitatii si a neatinsului.

2 comments:

Dorin said...

Sa ai un an 2012 plin de sanatate, fericire, realizari si inspiratie pentru acest minunat blog! La multi ani!

Danonino said...

Multumesc frumos, Dorin :) Asemenea, si tu sa ai un an bun, sanatos, inspirat, multumit...