Thursday, August 18, 2011

"Ce strungar te-o fi facut (...)"

Omul e facut din sensibilitate si ceva carne. Cu trecerea timpului, daca nu ai grija, raportul se poate inversa si ajungi sa fii facut din carne si ceva inervatie, ca sensibilitatea s-a pierdut de mult.

Aseara, pe unde se pupa Pantelimonul cu Fundeniul, la o aruncatura de bat de lacul in care se oglindeau miile de lumini (caci deh, unde e ghetou e multa lume cu macar un bec de familie de caciuli :P ) mi-a fost dat sa aud o poezie. Poate involuntara, poate fortuita ca operele lui Shakespeare compuse de o maimutica cenusie ce bate nerabdator intr-o masina de scris. Poate mai poezie tocmai din aceste motive.

Si zicea el, unul dintre cei doi poeti urbani in maiou, pantaloni scurti si slapi si-un pepene rosu sub un brat, catre o domnisoara ce trecea grabit:

"Offf-offff, domnisoara... ce strungar te-o fi facut pe tine ca ai niste piese a-ntaia..." si apoi ofta din greu.

"Las-o bai fraiere, ii raspunde melancolic celalalt, ca nu-i de tine domnisoara, uita-te la ea, e de export."

Si-apoi i-a dat saru'mana domnisoarei, cu tot respectul lui din suflet si din gura si cu toata lasciva admiratie din ochi, toate la un loc proiectate asupra piesei posterioare. A domnisoarei bine create de Marele Strungar.

Eu am auzit acordurile duioase de Nichita Stanescu, tusele tari de Emil Brumaru si fluieratura frusta de cartier, in intunericul albastru luminat dinspre lac.

8 comments:

castleless said...

e poezie atunci cand vine de sus. e marlanie cnad vine de jos.

stim cu totii ca venea de jos.

adica folosirea lui strungar era din prea putinul individului nu din prea multul sau.

Danonino said...

Ah, Castleless, lasa corola de minuni in pace ca nu ti-a facutara nimic :)

De ce sa nu decontextualizam putin si sa nu scoatem o poezie? Ia zi, de ce?

La nivel de gand pur, ce-a spus baietelul ala e similar cu ce ar spune un domn bine educat, care o cunostea pe domnisoara de dinainte, o opreste sa o salute si-i face un compliment: permite-mi te rog sa-mi exprim admiratia mea, arati fenomenal, ai un corp bine facut si sper ca iubitul tau apreciaza ce are langa el.

Nu? :)

Gia said...

mie imi place. putem vorbi de Marele Strungar al Lumii... in loc de Marele Arhitect :)

Danonino said...

Da, da, si mie mi-a placut tare sa ma gandesc la un posibil Mare Strungar. Cum sta dumnealui si ne fasoneaza pe fiecare :)

Miha said...

Heheeeee, foarte tare "poiezia". Dar cel mai tare mi s-a parut descrierea "poietilor". Oare spun des de-astea asa inspirate? Ca as trece si eu pe-acolo, poate ma nimeresc la vremea potrivita :))

Dorin said...

Te duceai cumva la "Make a Point"? Am citit cate ceva despre acest proiect si ma gandesc sa-l vizitez cand gasesc putin timp liber mai ales ca stau in zona. Daca ai fost cum ti s-a parut? Cateva impresii...:d

Danonino said...

@Dorin: nu, am o meditatie pe-acolo prin zona. La evenimentul din Parcul Morarilor o sa merg, abia pe 28 porneste. Am fost insa la proiectiile lor de film din fiecare joi si mi-a placut.

Aleg niste filme excelente iar spatiul din Postavarie este impresionant, grozav pentru multe evenimente. Mobilierul este de poveste, nu-ti spun mai multe ca sa nu-ti stric surpriza.

Danonino said...

@Miha: eh, multumesc, facem si noi ce putem :)

Pai poate vii sa ma iei cand termin meditatia, ca si-asa zona mi se pare cam spooky si merg mai iute decat de obicei.