Monday, July 4, 2011

Atat de istovit

"In ce ma priveste, sunt ingrijorat mai curand de contrariul: cand vad cum arata ziua de lucru a unui tanar de azi, ma intreb care mai poate fi bilantul lui de viata.

Activitatea lucrativa asfixiaza in asemenea masura intervalul diurn incat "lucrativ" nu mai inseamna nimic: e obtinerea unui castig de care nu se bucura nimeni, un castig din care nimeni nu are nimic de castigat. "Modelul" e, preponderent, occidental. Se practica frecvent o investitie maxima de munca, pentru rezultate care nu se mai percep decat ocazional, in weekend, in vacante, la pensie. Ai tot ce-ti trebuie, dar esti atat de istovit, incat nu-ti mai trebuie nimic din tot ce ai. La orizont apare un tip de vitalitate care, paradoxal, submineaza (sau amana) pofta de viata. Nu mai ai bucurii. Ai "satisfactii". Reusita profesionala intra in conflict cu bucuria de a trai. Lipsa de timp (blestemul de a fi mereu "ocupat") suspenda, treptat, cel putin doua din componentele decisive ale unei existente depline: singuratatea si ragazul.
(...)

Fara complementul ragazului restaurator si fara vaccinul singuratatii, munca recade in semnificatia ei originara: aceea a pedepsei meritate, dupa derapajul pacatului originar."

Andrei Plesu in Despre frumusetea uitata a vietii

No comments: