Tuesday, June 14, 2011

Sufletul care nu si-a gasit sensul se imbolnaveste

"Ratiunea cotidiana, bunul-simt sanatos, stiinta ca un concentrat de common-sense inainteaza o buna bucata mai departe, dar nu mai departe de stalpii de hotare ai realitatii celei mai banale si al mediocrei umanitati normale. Ele nu dau, de fapt, niciun raspuns la problema suferintei psihice si la semnificatia profunda a acesteia.

Psihonevroza este, in intelesul ultim, o suferinta a sufletului care nu si-a gasit sensul. Suferinta sufletului produce toate creatiile spirituale si orice progres al omului spiritual, iar cauza suferintei o constituie stagnarea spiritului, sterilitatea sufleteasca.

De acum inainte, inarmat cu aceste cunostinte, medicul paseste pe un teren de care se apropie doar cu cea mai mare ezitare. Aici i se infatiseaza necesitatea de a transmite fictiunea vindecatoare, semnificatia spirituala, caci dupa ea tanjeste bolnavul, dincolo de ceea ce ii pot oferi ratiunea si stiinta. Bolnavul cauta ceva care sa-l emotioneze si sa-i confere o forma plina de sens confuziei haotice din sufletul nevrozat."


Mai ales daca nu isi da voie sa-si spuna asta, mai intai in oglinda: de ce oi face eu umbra pamantului? Cu ce scop? Si apoi daca nu vorbeste despre asta. Daca se ia cu cotidianul si il pune la loc de cinste pentru ca e o patura comoda pentru goliciune.

-tot domnul Jung, in "Relatia dintre psihoterapie si asistenta spirituala"

No comments: