Thursday, June 2, 2011

Femeia partial feminina

"Femeia care se lupta cu tatal ei are mereu posibilitatea vietii pulsional-feminine, caci ea respinge doar ceea ce ii este strain. Dar daca se lupta cu mama sa, ea poate, cu riscul prejudicierii instinctelor, sa atinga o constiinta mai inalta, caci prin mama ea neaga si intunecimea, pulsionalitatea, echivocitatea, inconstienta propriei ei fiinte. Datorita claritatii, simtului practic si masculinitatii sale, aceasta femeie poate fi intalnita deseori in pozitii importante in care feminitatea ei materna descoperita tarziu, condusa de o minte rece, dezvolta o eficienta binecuvantata.

Dar nu numai in exterior se afirma rara combinatie de feminitate si minte masculina, ci si in domeniul intimitatii sufletesti. Ea poate sa joace, ca o conducatoare si sfatuitoare spirituala a unui barbat, ascunsa lumii exterioare, un rol important ca spiritus rector invizibil. Datorita calitatilor ei, ea este mult mai transparenta decat alte forme ale complexului matern pentru barbat si de aceea lumea masculina va proiecta asupra ei complexe materne benigne.

Prea-femininul sperie un anumit tip al complexului matern masculin, care se caracterizeaza printr-o mare delicatete a sentimentului. De aceasta femeie el nu se teme, caci ea construieste punti pentru spiritul masculin pe care el poate conduce in siguranta sentimentul pe celalalt mal. Ratiunea ei articulata insufla incredere barbatului, un element care nu trebuie subestimat, care lipseste de multe ori din relatia masculin-feminin. Erosul barbatului duce nu numai in sus, ci in acelasi timp si in jos, spre acea infioratoare lume intunecata a unei Hecate si a unei Kali, de care ii e groaza oricarui barbat spiritual. Ratiunea acestei femei ii va fi o stea in intunericul lipsit de speranta al unei aparent nesfarsite poteci gresite."

-Jung in "Aspecte psihologice ale arhetipului mamei" din Arhetipurile si inconstientul colectiv

4 comments:

Gia said...

Trebuie sa citesc si eu lucrarea asta :) Eu m-am "luptat" cu mama - cred ca stiu ce inseamna combinatia aia de feminitate si rationalitate :)

Magarul de Aur said...

Of, dar nu neaparat o absenta a conflictului cu mama va duce la o hecata/kali gone mad...

Magarul de Aur said...

@Gia: cerei-o lu' Danonino, sa vezi daca ti-o da :) Io zic ca nu scapa ea din labute nimic din colectia Jung prea-scumpa si prea-verde!! Rautacioasa, ce sa mai vorbim...

Danonino said...

@Magarul: psihologia bate silogismul! Adicatelea avem razboi civil in cadrul stiintelor sociale :P Cat despre unele afirmatii, le ignoram de la inaltimea rautatii noastre.

@Gia: musai. Mie mi se pare o combinatie foarte buna.