Thursday, June 23, 2011

Alte fragmente din "Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar" de C.S. Lewis

"Doi la mana, tot cautand biserica "potrivita", omul nostru va deveni un critic in loc sa ramana un invatacel, cum si l-ar dori Dusmanul."

Ei, si aici am tacut mult si m-am uitat in zare, spre pavilion. Mi-am propus sa raman inca invatacel in multe aspecte insa nu mi-am dat seama daca e musai sa renunt la curiozitate pentru asta.

"Dar performanta suprema e sa ridicam aceasta oroare fata de unul si acelasi lucru la rang de filozofie, asa incat smintirea mintii sa duca la coruperea vointei. De mare ajutor ne e aici preocuparea generala a gandirii europene moderne (unde am avut si noi un cuvant de spus) pentru evolutie si istorie. Dusmanul iubeste platitudinile. Din cate vad eu, se astepta ca, pusi in fata unei posibile optiuni, oamenii sa intrebe lucruri elementare: E dreapta? E prudenta? E posibila? Dar daca noi reusim sa-i facem sa se intrebe: E oare in ton cu miscarea generala a timpului? E progresiva sau reactionara? E pe directia in care merge istoria? atunci vor rata intrebarile cu adevarat importante."

"Anii lungi si monotoni ce-i vor presara varsta de mijloc si cu impliniri si cu necazuri sunt un excelent teren de campanie. Vezi tu, creaturilor le vine atat de greu sa persevereze. Rutina infruntarii necazurilor, macinarea treptata a iubirilor si sperantelor de tinerete, disperarea surda (de-abia simtita ca durere) de a trebui sa reziste mereu si mereu ispitelor cronice, cu care i-am invins de fiecare data, uscaciunea cu care le impovaram vietile si fonfaiala resentimentara cu care ii invatam sa ii raspunda, toate acestea sunt ocazii admirabile pentru stoarcerea si secatuirea sufletului uman.

Daca, dimpotriva, anii varstei de mijloc ii aduc impliniri, suntem intr-o pozitie si mai buna. Prosperitatea leaga omul de lume. Simte ca "isi gaseste locul in ea" cand in realitate lumea isi gaseste locul in el. Reputatia din ce in ce mai buna, cercul din ce in ce mai mare de cunostinte, sentimentul propriei importante, presiunea crescanda a unei munci care il absoarbe si-i multumeste ii dau, impreuna, senzatia ca e acasa printre cele pamantesti si exact asta ne si dorim. Vei observa ca, in genere, tinerii sunt mult mai putin speriati de moarte decat maturii si batranii."

Ouch...

"Adevarata dependenta de lume se construieste in timp- asistata, fireste, de morbul mandriei, pentru ca ii invatam sa creada ca intelepciunea, maturitatea si experienta se capata doar atunci cand incepe sa miroasa a moarte."


"Ura cel mai bine se combina cu frica. Dintre toate viciile, singura lasitatea provoaca suferinta neamestecata- oribila cand o anticipezi, oribila cand o simti, oribila cand iti aduci aminte de ea; ura are placerile ei. Astfel incat ea este deseori compensatia pe care un om inspaimantat si-o ofera in schimbul mizeriilor fricii. Cu cat se teme mai tare, cu atat mai inversunat va uri. Ura este, de asemenea, un excelent antidot pentru rusine. Iar dragostea pentru semeni foarte tare-i va slabi daca mai intai il faci sa-si piarda curajul."

No comments: