Thursday, May 12, 2011

Virginia Satir, Declaratie de stima de sine

Am gasit un text deosebit de dragalas intr-o carte pe care am planuit deja sa o cumpar in mai multe exemplare si sa o daruiesc unor mamici, actuale si viitoare.

Cu toate nuantele sensibile (asa e cu sufletul omului, mai mereu) de self-help care pot ridica sprancene cinice, fiecare paragraf are cel putin o idee care ne poate aduce un plus de armonie. Iar armonia e de bun si bine.

De citit si de gandit daca ii respectam destul pe cei care ne plac, mult sau putin. Daca ne respectam pe noi, cand ne placem mult si cand ne placem mai degraba putin.


"Declaratia mea de stima de sine (adica mine :P )

Eu sunt eu.

Nu mai exista nimeni pe lumea asta exact ca mine. Mai sunt persoane care imi seamana in anumite aspecte, dar nimeni nu-mi seamana in totalitate. Prin urmare, tot ceea ce emana din mine este suta la suta al meu, pentru ca eu sunt cel ce face alegerile.

Posed tot ceea ce tine de mine: corpul meu, inclusiv tot ceea ce face acesta; mintea mea, inclusiv toate gandurile si ideile; ochii mei, inclusiv imaginile a tot ceea ce vad ei; sentimentele mele, oricare ar fi ele: manie, bucurie, frustrare, iubire, dezamagire, emotie; gura mea si toate cuvintele care ies din ea: politicoase, dulci sau aspre, corecte sau incorecte; vocea mea, sonora sau linistitoare; si toate actiunile mele, atat cele indreptate catre ceilalti cat si cele directionate catre mine insumi.

Posed fanteziile, visele, sperantele si temerile mele. Posed toate triumfurile si succesele mele, toate esecurile si toate greselile.

Pentru ca posed tot ceea ce tine de mine, ma pot cunoaste foarte bine. Daca fac asta, ma pot iubi si pot avea o atitudine binevoitoare fata de intreaga mea fiinta. Apoi, pot face in asa fel incat sa actionez in totalitate pentru binele meu.
Stiu ca exista anumite aspecte in mine care ma nedumeresc si altele pe care nu le cunosc. Dar atata vreme cat ma port cu blandete si iubire cu mine pot cauta, cu speranta si curaj, solutii pentru puzzle si modalitati pentru a afla mai multe despre mine.

Felul in care arat si vorbesc, tot ceea ce spun si fac, tot ceea ce gandesc si simt la un moment dat, toate acestea sunt eu. Totul este autentic si ma reprezinta pe mine asa cum sunt in acel moment precis. Cand mai tarziu ma uit in urma la cum am aratat si la cum am vorbit, la ce am spus si am facut, la cum am gandit si am simtit, pot gasi elemente care sa mi se para nepotrivite. Pot da deoparte elementele nepotrivite, pot pastra ceea ce s-a dovedit adecvat si pot inventa ceva nou pentru ceea ce am indepartat.

Pot sa vad, sa aud, sa simt, sa gandesc, sa vorbesc si sa fac. Am instrumentele pentru a supravietui, pentru a fi apropiat de ceilalti, pentru a fi productiv, pentru a intelege si a patrunde marea de oameni si lucruri din exteriorul meu.

Ma posed pe mine si prin urmare, ma pot construi.

Eu sunt eu si sunt OK."

din "Arta de a fauri oameni", Virginia Satir, ed. Trei

Mie mi-a placut mult fraza despre acele aspecte in noi care ne nedumeresc inca. Eu una ma tot surprind. Si nu de ieri de azi. Am asa o banuiala ca nici maine nu voi inceta sa fac asta :)

1 comment:

Raluca Jacono - Familylab.at said...

Fraza mea preferata a Virginiei Satir e:

"nu lasa perceptiile limitate ale altora sa te defineasca cine esti"

cu drag, r