Tuesday, May 31, 2011

Monalisa cea naiva si Eroul ambiguu

"Exista acum tipuri feminine care par astfel facute de natura incat sa gazduiasca proiectiile animei. S-ar putea vorbi aproape de un anumit tip. Indispensabil este asa-zisul caracter de "sfinx", ambiguitatea sau plurivocitatea; nu o nedeterminare vaga in care nu se poate pune nimic, ci una promitatoare, avand tacerea vorbitoare a unei Mona Lisa- batrana si tanara, mama si fiica, de o castitate indoielnica, copilaroasa si de o inteligenta naiva care dezarmeaza barbatii.

Nu orice barbat cu spirit adevarat poate fi animus, caci el trebuie sa aiba mai putin idei bune cat mai multe vorbe bune, vorbe pline de sens care pot sugera multe lucruri nerostite. El trebuie sa fie si putin neinteles sau macar sa se afle intr-un fel oarecare in opozitie cu mediul sau inconjurator pentru ca ideea de jertfa sa-i poata fi atribuita. El trebuie sa fie un erou ambiguu, unul cu posibilitati (...)."

Jung in "Casnicia ca relatie psihologica" din volumul Dezvoltarea personalitatii

Unde e ambiguitate, punem de la noi. Principiul inchiderii din legile gestaltiste ale perceptiei: daca o figura/forma cunoscuta are portiuni care lipsesc, avem tendinta de a umple aceste lipsuri si de a crea o intregime. Si de unde sa punem petice daca nu taindu-le din surplusul nostru.

No comments: