Thursday, May 26, 2011

Mai luminos, pe scari in jos

Aseara alergam in jos pe scari, pe intuneric. Nu aprind niciodata lumina pe scara cand sunt singura.

Imi place sa observ cum mi se obisnuiesc ochii si incep sa distinga din ce in mai clar in intuneric. Imi place cum picioarele mele cunosc treptele. Imi place cum aud, intr-o departare data de amintiri, tropaiturile agitate si alerte cu care urcam in copilarie, sa beau repede putina apa si apoi sa cobor, la fel de tropait si agitat, ca daca ma prindea mama in casa nu ma mai lasa sa plec inapoi la joaca. Si imi place cum miroase. A praf, a cald si putin a mancare.

In scara pe care locuiesc e foarte liniste, nu prea mai sunt copii (din pacate) si aia care sunt sunt prea cuminti. Niciu' si cu mine galopam ca niste barbari cand eram mici. Pe copilasii astia nu-i aud niciodata. Sigur ei sunt mult mai putin urecheati. Dar de ce sa comparam :)

7 grupari a cate 7 trepte. In prima zi de scoala din viata mea am gasit o bancnota de zece lei pe primele trepte, de langa usa doamnei Orzescu. Eram cu mama de mana si cu niste rotocoale infioratoare si albe in par. Mama a zis sa ii iau, inseamna ca invatatura imi va aduce bani. Adi, prietenul meu de la gradinita, de mana cu care am infruntat primele zile chinuitoare de scoala s-a stricat de ras vazandu-ma cu rotocoalele alea in cap.

In zona in care stau as iesi oricand pe strada noaptea, fara pic de teama. E la mine acasa.

Si uite-asa ajung la un gand pe care l-am avut in timp ce topaiam in jos pe scari, aseara. Nu ar trebui sa facem la fel cu oamenii. Sa nu mai aprindem lumina sa-i vedem clar doar pentru ca ne sunt familiari. Fie ca ii cunoastem de multa vreme (si uitam sa mai facem upgrade, desi ei au ajuns deja la v.03.08) fie ca doar ii simtim teribil de familiari.

Cu oamenii e bine sa stam mereu cu lumina aprinsa. Sa ii vedem, sa ii observam cu atentie. Analog ei.

Pentru un efect de baie mangaietoare de lumina specialistii recomanda cateva surse de lumina blanda si calda atent plasate in cateva locuri din incapere. Asta sau un candelabru elegant, cu brate lungi si gratios rotunjite. Niciodata o lanterna in ochi, o frontala folosita la nivelul maxim sau un ciot de lumanare. Sa construiesti o atmosfera e mai bine decat sa rezolvi, fals si pe fuga, crize. Sa introduci raze de lumina din respectul si eleganta folosite social in penumbra intimitatii in care prea des presupunem ca putem aboli orice regula ar putea fi cel putin o solutie pentru o viata mai placuta.

No comments: