Wednesday, April 13, 2011

Despre frivolitate cu domnul Paleologu

"Degeaba esti serios daca nu stii sa fii atent si daca nu esti perspicace (atentia inteligenta e totdeauna perspicace). Cine contempla cu atentie lucruri neluate in seama, socotite insignifiante, efemere, acela are toate sansele sa descopere esente, detalii revelatorii.

Dar atentia acordata lucrurilor neinsemnate se numeste frivolitate. Seriosii (pretinsii seriosi) se sperie de frivolitate, fug de ea ca dracul de tamaie si raman la nivelul cliseelor si platitudinilor grave. Contrariul frivolitatii nu e seriozitatea, contrariul frivolitatii e superficialitatea, pe care Wilde, dupa marea lui experienta penitenciara, o declara viciul suprem.

Nu exista teme grave si teme frivole, exista numai privire superficiala si privire patrunzatoare, profunda, indiferent de obiectul ei. Pretinsii seriosi nu au acces la profunzime si nu stiu nici sa se amuze. Observati ca pseudo-amuzamentele lor sunt intotdeauna costisitoare si in fond plicticoase (iluzia de a petrece bine le-o da pretul ridicat, in vreme ce marile amuzamente sunt gratuite, fiind ale inteligentei).

Frivolul, prin atentia la detalii minore, fugitive, obtine o patrundere oblica in straturi de adancime. Sau tratand lejer o tema grava, "flirtand" sau "dansand" oarecum cu ea, ajunge cu ea la o intimitate, la o familiaritate care o face sa circule mai viu intre constiinte; poate astfel provoca o intelegere mult mai autentica, mai profunda, deci mai dramatica, mai "existentiala".

Eh, cine... Domnul Paleologu in Despre lucrurile cu adevarat importante

Am mai zis, sa nu te pui cu oamenii cu o oarecare inteligenta. Sunt tari la (post)rationalizari si la scotocit dupa motive.

4 comments:

Mgarul de Aur said...

Cat aristocratism totusi... Epoca victoriana s-a incheiat de multisor. Cu lumea (cu care zici ca nu te-ai obisnuit) sunt mai potrivite valorile mai socialiste asea. Pe bune.

Din pacate nu imi amintesc niciun filozof socialist al lucrurilor marunte, ca-ti recomandam :)

Danonino said...

In primul rand, ti-ai mancat o litera, doar stii ce scade glicemia dupa-amiaza, mai ales la birou.

In al doilea rand, ce-are a face aristocratismul cu epoca victoriana :) Rugam explicatii, nu pricepem neam.

Dorin said...

Daniela am vazut ca a aparut o carte in care se prezinta biografia lui Alexandru Paleologu, "Vietile lui Alexandru Paleologu" de Tudorel Urian la Editura Vremea. Nu am cunoscut un fan mai mare decat tine al lui Alexandru Paleologu si am zis sa te anunt ca poate te intereseaza :D.

Danonino said...

@Dorin: vaaaai, a aparut in 2010 si eu nu o am inca!!! Inacceptabil si usor de solutionat :) Am cautat putin pe www si pare tare interesanta structura pe care a fost construita.

Multumesc frumos :)