Tuesday, December 8, 2009

Sensul meu

Cred ca l-am gasit. Cred ca il intuiesc. Sensul omuletului Daniela David pe lumea asta este sa aiba o privire agera si atenta ca sa vada bine, urechile ciulite ca sa auda corect, sufletul deschis ca sa simta si sa accepte orice profunzime, mintea toleranta ca sa inteleaga lumea, multa perseverenta ca sa convinga si...

Sa scrie.

Despre oameni si povestile lor.

Sper sa descopar asta si la cursul "Misiunea TA personala" din 12 si 13 decembrie (adica acum, repede, weekend-ul asta). M-ar bucura mult si ar fi (promit solemn!) ultima confirmare de care as avea nevoie.

Ce mi-a placut mie rau de tot din prezentarea cursului a fost un citat fabulos din Andrei Plesu, pe care o sa-l redau la final. Pana atunci as vrea sa iti spun cat de dureros a fost pentru mine chinul prin care inca mai trece un om bun si apropiat care isi cauta sensul de ani buni dar fuge in directia opusa (asa cum o percep eu, dureros de subiectiv).

Este, desigur, un caz special. Pentru cei mai multi faptul ca nu si-au gasit sensul LOR pe lumea asta se manifesta mai slab, printr-un vag gust amar, printr-o stare de nemultumire pe care o considera deja normala intrucat, nu, societatea, sistemul sunt de vina, printr-o stare de neimpacare ca un viermisor care ii roade abia seara, cand au o clipa de pace odata capul afundat in perna.

Daca pe mine ma durea sa il aud, oare cum ii era lui? Nu avea timp, desi nu putea face nimic cu zilele lui care se scurgeau in van. Cu atat mai mult, in mijlocul atator probleme care se iveau in viata lui parca pentru a-i face in ciuda si a-i semnaliza clar ca a luat-o pe drumul gresit, nu avea timp sa se gandeasca la "prostii din-astea hippie flower-power".

Eu il intrebam, iar si iar, cand ne vedeam: ce isi doreste el sa faca? cum se vede, in cea mai frumoasa poza pe care si-o poate imagina despre el? care e darul lui? (eu le vedeam cu duiumul, el niciunul). Izbutisem sa cream impreuna un mic spatiu in care prietenul meu sa se vada si sa se gaseasca.

Pacat ca acum iar a fugit in directia opusa... Lui ii va mai lua mult timp sa isi gaseasca sensul. Mult timp si chin si senzatia aia de gol in suflet, de gust amar, furtuna "atat sa fie viata??!". Si ii va fi imposibil, din pacate, sa ofere prea mult...

Timp si spatiu ne trebuie ca sa ne gasim sensul. Cursul despre care iti povesteam despre asta e: despre spatiu pentru tine, timp pentru tine. Nu, nu o sa pleci cu sensul tau scris pe un plan de actiune pentru 2010 :) O sa stii unde si cum sa il cauti.

Da-i un mail Ralucai la raluca.mohanu[at]steps4change.ro si spune-i sa-ti pastreze si tie un loc.

Ah da, citatul care m-a convins pe mine:

“Majoritatea oamenilor tind sa creada ca un onorabil program de viata (intemeierea unei familii, realizarea profesionala, datoria fata de comunitate) are substanta necesara pentru a se constitui in sens de viata. Intrebarea cu privire la sensul vietii apare, in toata spectrala ei nuditate, deindata (si tocmai pentru ca) ti-ai indeplinit toate obiectivele”.4 comments:

Gia said...

am scris un inceput de poveste despre oameni care nu-si afla sensul si oameni care si l-au aflat - despre misiuni negasite si miciuni innascute... n-am terminat povestea fiindca n-am gasit raspunsul, pentru mine... cred ca e foarte frumos seminarul Ralucai, insa... poate mi-l povestesti tu, o data, la un parfe :) http://www.happytales.ro/2009/11/29/arlechin-cap-1/

Danonino said...

Iti povestesc :) Nu mai e locul cu parfe, insa putem oricand gasi altceva si mai frumos.

Gia said...

nu mai e? :( ce repede dispar minunile :D

Gia said...

"Fiecare ajunge acolo unde ii este rostul. Trebuie doar sa creada" :) http://www.cherrytales.ro/saniuta-si-castelul/