Monday, August 31, 2009

Contracte si Sesamul medical de stat

Un concept din analiza tranzactionala care incepe sa-mi fie din ce in ce mai drag este acela de contract. Prin actiunea de contractare, fiecare parte isi declara frumos intentiile si dorintele si isi asuma responsabilitatea pentru implinirea si indeplinirea lor. Astfel nu se mai lasa lucruri importante in voia soartei si conditionarilor noastre diferite, astfel, cel putin pentru acel aspect anume, vorbim aceeasi limba.

Astazi am avut inca o experienta nefericita si de nervi creatoare cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate, care ofera servicii medicale gratis, gratuite si degeaba. Nu are sens sa povestesc aici in detaliu ce s-a intamplat si unde, sunt convinsa ca nu este o poveste unica ci doar o alta replica a unui simptom.

Cauza? Combinata. Modalitatea de formare a medicilor si asistentelor in tara noastra perpetueaza lipsa de umanitate si un anume spirit de casta, manifestat in formele sale neplacute. Absolventii de medicina sunt convinsi ca anii investiti in propria lor formare trebuie sa le fie recompensati cumva iar din punct de vedere bugetar legal, statul roman este de alta parere.

Asa au aparut medicii cu obraz gros si mana larg deschisa, care, ca un fel de haiduci, isi fac dreptate singuri. Daca nu da statul, sa dea pacientul, beneficiarul direct al serviciilor mele. Din pacate pentru univers si societatea noastra in ansamblu, daca o profesie prin definitia ei generoasa si umana isi pierde atat generozitatea cat si umanitatea, ajungem sa fim primitivi, in diferite grade.

Asa au aparut asistentele medicale cu buzunarele halatelor descusute si deformate de miile de maini care au observat ca asta este, in sistemul medical romanesc, incantatia care deschide usi, sertare, urechi. Daca nu intra ceva in buzunar, Sesam nu se deschide nici de-al dracului.

Se vorbea acum cativa ani de licee sanitare religioase, apartinand diferitelor culte. Nu stiu ce s-a mai intamplat cu aceasta idee, dar pare o solutia viabila pentru o societate in mare parte abrutizata. La urma urmei, amenintarea cu flacarile Gheenei a mai scos si in alte dati oameni ascultatori, buni si responsabili din fiinte umane nepasatoare si rapace.

Spuneam ca eu cred intr-o combinatie de motive pentru situatia sistemului medical de stat. De stat ar fi cel de-al doilea motiv. Ca orice bun oferit pe degeaba de stat, si servicile medicale sunt la fel de degeaba. Guvernul, prin natura lui, are acces la cati bani doreste, prin taxare, iar in schimbul lor nu promite nimic. Ai tu un contract opozabil tertilor cu statul roman, in care iti promite ca in schimbul taxelor vei primi bunul paza si protectie, bunul drumuri publice in stare buna si bunul servicii medicale constand in x, y si z frumos detaliate? Ca eu nu am.

Asadar, orice oripilare in fata prestarii unui serviciu nemultumitor (inclusiv cea de fata) nu are nicio baza. Oricat acid ar avea, nu foloseste la nimic. Ca si serviciile de stat, e degeaba.

Combina tu mental abrutizarea si dezumanizarea existente pe alocuri in tesatura sociala romaneasca cu lipsa rationalitatii economice inerente statului si vei obtine situatii datatoare de adrenalina si reflectii amare. In cazuri mai grave, vei obtine povesti pentru jurnalul de la ora cinci.

E bine insa ca avem optiuni. Putem oricand apela la servicii medicale private. Ca utilizator persoana fizica, beneficiezi de un contract implicit care este si respectat. Faci o programare, platesti costul consultatiei sau tratamentului doar cu bani nu si cu timpul tau liber, primesti serviciul si gata. Ca persoana juridica, contractul este explicit si pe hartie si poti pune degetul pe si sublinia, fizic, orice incalcare a celor stabilite.

Statul nu are nicio motivatie pentru a oferi servicii mai bune sau pentru a respecta demnitatea sau sanatatea cetatenilor sai. Clinica X insa are. Un financiara. Daca se supara clientul Ioan si pleaca, are mai putini bani. Daca acelasi client are o retea sociala vasta si raspandeste vorbe rele, mai pleaca si altii si la final de an le vor da socotelile cu virgula.

Hai sa vedem, daca se supara cetateanul Danonino (care, intre noi fie vorba, e asa pasnic si dornic sa-si conserve energia incat nu se ofusca prea des si nici la vechimea ca platitor de taxe nu sta prea bine, ca sa aiba dreptul sa spuna ca barem vreun perete din spitalul in chestiune a fost acoperit cu faianta din banii taxati de la Danonino, care a asistat cu spor un departament de resurse umane) si raspandeste vorbe veninoase despre statul roman, ce se intampla? Se acumuleaza o certa cantitate de energie venita de la alti cetateni nemultumiti, ne manifestam noi toti furia si oripilarea, la final suntem bucurosi de refulare si... cam atat. Pe statul roman (sau de aiurea) il doare in marele lui fund functionaresc, il doare cu atat mai tare cu cat tesatura sociala e mai bolnava si peticita.

Iar cea a statului roman, slava domnului, este...

Partea buna e ca intotdeauna avem optiuni. Si decat sa bagi 50 de lei murdari intr-un buzunar idem, mai bine platesti cu ei un serviciu contractat. Are si el scapari tot din cauza de tesatura dar macar motivatia economica functioneaza.

6 comments:

Ovidiu Miron said...

E unul dintre cele mai pertinente si valoroase articole pe care le-am citit in anul 2009.

Asa e. Nu avem un contract scris cu statul. Avem doar vorbe, promisiuni, minciuni si iluzii.

Statului ii convine de minune treaba asta. Ministrul Sportului fura bani publici, ministrul Turismului nu poate explica lipsa unor bani, presedintele tarii afla "stupefiat" ca fratele sau face de ani de zile afaceri cu armament si tot asa.

Regionala CFR Brasov se desfiinteaza iar unchiul meu si matusa mea raman fara serviciu. Asta dupa ce timp de 20 de ani ministrii CFR-ului au ajuns cei mai bogati oameni din Romania.

Solutiile la criza economica se cauta tot pe spinarea celor care muncesc.

Daniela, imi pare rau ca ai avut probleme cu sistemul sanitar romanesc. Si imi mai pare rau ca romanii s-au invatat sa accepte acest chin si sa il considere ceva firesc.

Danonino said...

Multumesc de feedback, Ovidiu.

Intr-adevar, pe langa criza economica de care vorbeste toata lumea, avem o criza morala, tacuta, care trece neobservata desi se manifesta zilnic si des.

Banii ai pe care ii strecuram in buzunarele umflate si descusute nu fac decat sa stimuleze un comportament care nu este OK pentru un om, sa nu mai vorbim despre un cadru medical...

Si pentru ca nu vedem ca avem si alte posibilitati continuam sa intarim un sistem care le va face rau si copiilor nostri. Pentru ca, cu cat intaresti un sistem, cu atata devine el mai rezistent si mai greu de daramat.

Monica said...

Si atunci problema nu e ca platim abonament la ceva ce nu folosim iar, cand necazurile ne imping catre spitale, alegem clinicile private ca sa evitam cheltuielile murdare si banii de pe abonament se duc in gol? uff

Danonino said...

Ba da, Monica, asta e problema de fapt: ca suntem nevoiti, datorita felului in care e construit statul, sa platim abonament la ceva ce poate folosim, poate nu.

Din pacate la noi se adauga, datorita calitatii celei mai mari parti din oamenii din sanatate, scarba de a folosi acest abonament. Ca eu nu m-am abonat la pierdut timp pretios, la dispret si la nepasare.

Si uite-asa, ca sa ne protejam fiecare ce avem mai pretios, alegem una sau alta, recte sa continuam sa mergem la stat sau sa folosim o clinica privata.

Banii de pe abonamentul de stat nu se duc in gol. Umplu pe cai legale, de data asta, aceleasi buzunare :)

Si acum eu as mai adauga niste "f" la uff...

D. said...

Bai pui de austriac, statul e perfectibil dar nu se poate fara. Pe legile bunului simt se descurca 100.000, hai 1.000.000 de oameni. De la 1.000.001 incolo e nevoie de legi. Legi inseamna legiuitor si inseamna reprezentare si voila de vezi.

Ai dreptate cu optiunile, bine ca le avem. Da' si daca le folosim asta nu face decat sa ajute statul. Cre'ca are obrazul gros.

Danonino said...

De acord, si eu "cre'ca" il are. Prefer sa imi si utilizez optiunile, tocmai pentru ca nu am unde sa ma duc si sa cer sa primesc servicii mai bune de la stat. Ca nu are urechi, el, statul.

Clinica privata are urechi, si desi sunt impersonale, sigur sunt gasite daca e cazul sa fie lungite pe motive de pierderi financiare.

(observ ca ai comentat, nu te-ai incurcat :) )